Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Puigcercós anuncia que la Fundació Josep Irla treballa en un estudi sobre les balances fiscals

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha anunciat aquest dimecres que la Fundació Josep Irla treballa en un estudi de les balances fiscals ‘i el dèficit que se’n desprèn’. Puigcercós, després de criticar la no publicació per part del govern espanyol d’aquestes xifres, ha ressaltat que les donarà a conèixer en les properes setmanes a diversos actes arreu del país. ‘Es demostrarà que Catalunya surt perjudicada i es necessita un canvi’, ha assegurat, en avisar que ‘es porten ja molts anys de desinversió’. Així mateix, ha demanat un acord parlamentari ampli per tirar endavant el nou sistema de finançament.

Redacció 28/11/2007

En la conferència que el conseller ha fet a Forum Europa s’ha refererit a la publicació d’aquestes balances fiscals. ‘Per poder fer un pas endavant hem de definir on som ara, conèixer el dèficit fiscal amb Catalunya, fer complir la disposició addicional tercera de l’Estatut i exigir sobre tot transparència’, ha afirmat. Així ha criticat tant socialistes com populars per ‘negar-se sistemàticament a complir amb el desig de la societat catalana de conèixer el saldo fiscal de Catalunya amb l’estat i que han incomplert els mandats del propi Parlament’.

En aquest sentit, ha senyalat que ‘Catalunya està tan maltractada que cal exigir un nou model de finançament’. Com ja va anunciar el president de la Generalitat, José Montilla, Puigcercós ha insistit en què el nou sistema de finançament serà tema cabdal el proper any. El dirigent republicà ha manifestat que es necessita un nou model perquè situacions com les de Rodalies o l’apagada elèctrica no tornin a aparèixer ‘o com a mínim’, ha dit, ‘perquè les poguem solucionar de manera àgil i eficaç i des de casa’. El conseller ha proposat al respecte ‘un acord parlamentari ample i consistent (‘els partits no es podem permetre un nou espectacle lamentable com en el debat estatutari’, ha dit) i el suport de la societat en general i dels sector econòmics del país en particular’. Puigcercós ha admès que l’objectiu d’ERC és que Catalunya disposi en el futur d’un model de finançament basat en el concert econòmic foral.

En aquest sentit, ha destacat que s’ha de reprendre el debat del finançament ‘i exigir l’equiparació dels nivells d’inversió adequats a l’esforç fiscal’. ‘Per això sol·licitem la reformulació urgent de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes’, ha apuntat, al temps que ha destacat que ‘s’ha d’anar més enllà del simple traspàs de Rodalies o dels aeroports de Reus i Girona’.

El conseller de Governació ha indicat que no se sent pessimista envers el futur de Catalunya. Una frase que l’ha portat ha declarar que s’ha de reclamar la ‘inversió que pertoca’ i ha fer una crida als partits polítics a deixar de banda el tacticisme i de ‘sumar tots’, tant les formacions polítiques com la societat civil.

El conseller i secretari general d’ERC ha destacat la tasca fet pel seu partit, qui ha aconseguit, ha explicat Puigcercós, ‘introduir de manera tranquil·la i amb diàleg les seves tesis catalanistes i progressistes al Govern i més enllà’. Per això, ha declarat que ‘gràcies a ERC es prova d’avançar en el creixement polític i social de Catalunya cap a tesis sobiranistes i de major autogovern’.