Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Puigcercós adverteix Zapatero que la seva visita no soluciona el caos ferroviari i anuncia mobilitzacions des d’Esquerra

El secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, ha llençat un missatge aquest diumenge al migdia al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, després que aquest visités durant el matí les obres del TGV a Hospitalet de Llobregat. Per al líder republicà, la solució del caos ferroviari no és pas la visita del president espanyol ni l’estada del secretari d’estat d’Infraestructures, Víctor Morlán, sinó el traspàs de les competències i el canvi en el model de finançament. ‘Gràcies per venir, per interessar-se i responsabilitzar-se, però no és això’, ha dit, sinó ‘que Catalunya decideixi, faci les obres i les liciti’. ‘Tot allò altre és plany’, ha afegit. Puigcercós també ha anunciat que el seu partit encapçalarà mobilitzacions ‘per fer visible l’inconformisme amb el que està passant’.

Redacció
Redacció 28/10/2007

‘No és cap consol que vinguin des de Madrid a donar-nos cop a l’esquena’, ha insistit Puigcercós. De fet, ha considerat que des que Morlán es va instal·lar a Barcelona ‘el desastre ha augmentat’.

Sobre la inesperada visita de Zapatero, Puigcercós l’ha atribuïda a la preocupació electoral del president espanyol pel ‘descrèdit’ que ha comportat la forma en què el ministeri de Foment està portant les obres del TGV. El número dos d’ERC ha insistit que les decisions sobre les grans infraestructures catalanes s’han de prendre des de Catalunya. ‘No volem que vinguin des de Madrid per solucionar els problemes, volem solucionar-los nosaltres’. A més, ha dit la proposta que estudiarà dilluns el Cecof que el TGV arribi a l’estació del Prat de Llobregat provisionalment mentre no pugui fer-ho a la de Sants fa ‘tuf electoral’, proposta que aquest migdia han descartat els alcaldes afectats, en especial el d’aquest municipi, Lluís Tejedor.

I per ‘mostrar l’inconformisme’ de la ciutadania, Puigcercós ha anunciat mobilitzacions conjuntament amb entitats i associacions, com per exemple amb la Plataforma pel Dret a Decidir, que el partit encapçalarà per protestar contra la ‘desídia dels diferents governs espanyols envers Catalunya’. Aquestes mobilitzacions tindran lloc des d’ara i fins la primavera, quan hi ha previstes les eleccions generals.

No obstant això, el líder republicà ha volgut indicar que aquestes mobilitzacions ‘no s’han d’instal·lar en el lament i la queixa’, sinó ‘en positiu i fent propostes’, amb un objectiu clar, ‘més poder per a Catalunya i el dret a decidir’. ‘Allò altre és trampa’, ha afegit.

Puigcercós també ha recordat que el 2006 ell mateix ja havia demanat la dimissió de la ministra espanyola de Foment, Magdalena Álvarez, i ha indicat que dilluns el grup parlamentari d’ERC ‘acabarà de parlar’ amb ICV i CiU per acabar de ‘veure tècnicament’ com el Parlament de Catalunya plantejarà la dimissió d’Álvarez. ‘La Cambra ha de fer alguna cosa’, ha afegit.

D’altra banda, ha advertit que d’aquí a uns mesos s’estarà parlant del col·lapse de les rondes de Barcelona com a conseqüència de la manca del tren pel transport de les mercaderies que arriben al Port. ‘Foment tampoc no està fent la feina’.