Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Puig considera ‘un greu error’ finançar la Sagrera amb fons de l’Estatut

El secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Felip Puig, ha qualificat de ‘greu error de visió política’ la proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, de finançar l’estació del TGV de la Sagrera a través de la disposició addicional tercera de l’Estatut. Puig assegura que és una nova renúncia del Govern, i afirma que d’aquesta manera s’incrementa el dèficit fiscal i el desequilibri territorial, ja que de nou es concentraria la inversió de l’Estat espanyol a Barcelona. El secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, veu bé que la Sagrera es pagui amb diners de l’Estatut sempre que això no suposi l’augment del sostre d’edificabilitat.

Redacció
Redacció 23/02/2009

Joaquim Nadal va fer aquesta proposta davant la caiguda del preu del sòl amb què el Govern espanyol pensava fer front a les obres de l’estació del TGV de la Sagrera. La Generalitat hauria d’anticipar la inversió que es restaria dels fons que s’han de rebre de Madrid.Felip Puig ha criticat justament això, que les obres es tiressin endavant basant-se en les plusvàlues urbanístiques i considera un greuge que es financi amb la disposició addicional tercera de l’Estatut aquesta obra. La disposició addicional tercera de l’Estatut estipula inversions de l’Estat espanyol en infraestructures a Catalunya per compensar la manca d’inversions en els darrers anys. En concret, es tracta del 18,85% del pressupost en infraestructures de l’Estat durant set anys, fins al 2013.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha fet una valoració positiva sobre el fet que l’estació barcelonina de la Sagrera es pagui a través de recursos que provinguin de la disposició addicional tercera de l’Estatut. Ridao creu que ‘l’evolució de l’economia, la crisi i el seu impacte sobre el sector immobiliari’ justifiquen aquesta decisió. Tot i això, davant l’anunci de la Generalitat que els diners es recuperaran en el futur amb les plusvàlues generades pels terrenys, Ridao ha advertit que seria ‘perillós i arriscat’ tenir ‘la temptació d’aixecar el sostre d’edificabilitat’. ‘No voldríem que la Sagrera es convertís en un nou Bellvitge’, ha alertat.