Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

PSOE i PP obliguen a traduir al castellà els certificats judicials europeus redactats en català, euskera i gallec

Els grups parlamentaris del PSOE, del PP i d’UPyD han tombat aquest dijous al ple del Congrés una esmena de CiU a la modificació a la Llei orgànica del Poder Judicial procedent del Senat que feia possible que les resolucions de la UE que imposessin sancions pecuniàries (les que s’imposen per incompliments o per haver comès delictes) i que estiguessin escrites en català o qualsevol altra llengua cooficial no s’haguessin de traduir al castellà i poguessin arribar directament als jutjats en aquest idioma. Mitjançant la votació d’aquest dijous, PSOE i PP asseguren que la Llei obligarà sempre a traduir-les al castellà.

Redacció
Redacció 20/11/2008

Els dos grups majoritaris del Congrés tomben d’aquesta manera una esmena que CiU havia aconseguit fer prosperar per unanimitat al Senat. La Federació denuncia que després de sumar-s’hi al senat, el PSC ha premut el ‘no’ al Congrés. Ha estat l’única esmena rebutjada en la votació que ha tingut lloc al Congrés (21 vots a favor i 288 en contra), mentre que la resta, que s’han votat en bloc, han estat aprovades per unanimitat.

L’esmena feia possible que els certificats judicials dels països de la UE que tinguessin com a destinació alguna comunitat amb llengua cooficial i estiguessin redactats en aquest mateix idioma, no haguessin de ser traduïts.

Segons el portaveu de Justícia de CiU, Jordi Jané, mitjançant aquesta maniobra PSOE i PP aconsegueixen que en aquest àmbit ‘les llengües cooficials com el català, el gallec o l’euskera tinguin el mateix tractament al territori on aquesta llengua és oficial que una llengua estrangera’. ‘Ara, ha dit, s’hauran de traduir forçosament al castellà els certificats que puguin arribar en català a Catalunya, i les haurem de traduir al castellà tot i que el català és una llengua cooficial en aquest territori’.

Segons Jané, el rebuig de l’esmena ‘suposa fer marxa enrere en el procés de normalització lingüística en l’àmbit de la Justícia’. ‘El PSOE i el PP han fet una pinça unint els seus vots que s’allunya del reconeixement del plurilingüisme que consagra la pròpia Constitució’, ha sentenciat.