Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

ICV impedeix a Igualada que s’aprovi una moció en defensa del dret a decidir i de la consulta d’Arenys

Iniciativa per Catalunya va fer ahir al vespre un pas més en la seva oposició a la consulta sobiranista d’Arenys de Munt i es va alinear amb el PP i el PSC a Igualada per a rebutjar una moció votada favorablement per ERC i CiU ‘en defensa del dret de decidir i de la consulta popular per a la independència a Arenys de Munt’. Si les Enteses de Progrés Municipal (EPM), associades a ICV, actuen ara per ara de punta de llança del moviment sobiranista, el partit de Saura i Herrera té la voluntat d’actuar de fre.

Redacció
Redacció 16/09/2009

La moció d’ERC defensava ‘el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena, en la línia del pronunciament del Parlament de Catalunya de 1989’, donava suport a la consulta d’Arenys ‘com un saludable exercici de democràcia’ i encoratjava l’ajuntament d’Igualada a plantejar-se la realització d’una consulta similar.

La portaveu d’ICV, Montserrat Mateu, va justificar el seu vot contrari perquè ‘per a Iniciativa, el major instrument d’autogovern és l’Estatut del 2006’. Tot amb tot, va afegir que el seu partit sempre defensarà fer consultes però que en el cas concret d’Igualada ‘no podem ser banals i generar frustracions i falses expectatives amb actes simbòlics’. El portaveu del PSC, Jordi Riba, va deixar clar que la seva formació ‘és partidària del model federalista, que tal i com mostren les enquestes del CIS, és la posició majoritària entre la ciutadania catalana’.

El cap de l’oposició, Marc Castells (CiU) va celebrar que la consulta d’Arenys es fes amb normalitat, va recordar que la seva federació ‘sempre ha defensat el dret a l’autodeterminació’ i va qualificar de ‘greu error’ el vot dels regidors d’ICV, ‘que desapareix políticament del mapa, engolit pel PSC’. El cap de llista d’ERC, Joan Torras, va lamentar l’actitud de PSC i ICV: ‘Hi ha por de que la gent s’expressi lliurement’, i va recordar que el dret a l’autodeterminació ‘és això, un dret, i per tant també dóna el dret a dir que no’.

Relacionats