Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

PSC, ICV-EUiA i ERC registren aquest dimarts la petició de convocatòria de la Diputació Permanent pel PIRMI

PSC, ICV-EUiA i ERC registraran aquest dimarts al Parlament la petició de convocatòria de la Diputació Permanent de la cambra catalana per debatre sobre els canvis introduïts pel Govern en el pagament de les ajudes de la renda mínima d’inserció, coneguda com a PIRMI. Els tres partits reclamen les compareixences dels consellers d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, perquè donin explicacions. El PP de Catalunya i Ciutadans també en són favorables i CiU ja ha respost que no posarà cap obstacle perquè es portin a terme aquestes compareixences. Ara, serà la Diputació Permanent la que decideixi les dates.

Redacció
Redacció 16/08/2011

A principis del mes d’agost el portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar que l’executiu volia fer front al ‘frau’ que hi ha entre alguns beneficiaris del PIRMI. Va manifestar que el Govern havia fet unes estimacions i va detectar ‘uns pocs centenars’ de persones que cobraven aquesta ajuda i ‘no vivien a Catalunya i per tant no complien els requisits’. De fet, el Departament d’Empresa i Ocupació va assegurar que un 42% de les persones que perceben aquesta renda són estrangers. Homs va explicar que s’havia decidit pagar el PIRMI a través d’un xec nominatiu en comptes de fer-ho a través d’una transferència bancària, perquè d’aquesta manera ‘ho hauran d’anar a cobrar ells’ in situ a una entitat bancària. Un dia abans el president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, va denunciar que alguns beneficiaris havien deixat de cobrar el PIRMI per manca de pressupost.

El secretari general d’Ocupació, Enric Colet, va assegurar el passat dijous que pràcticament totes les persones beneficiàries del PIRMI que estan en regla ja l’havien cobrat i va xifrar en un 64% els talons lliurats.

Tot i això, un dia després PSC, ICV-EUiA i ERC van anunciar que demanarien la convocatòria de la Diputació Permanent. Nadal va considerar ‘prou greu i prou injust’ el fet que famílies que compten amb aquesta prestació i no l’han rebuda estiguin ‘patint’. ‘Veiem necessari i justificable que davant d’una emergència social es convoqui ‘, va dir la portaveu d’ICV, Laia Ortiz. Així mateix, la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, considera que el Govern està arribant a ‘nivells d’incompetència i d’irresponsabilitat amb la gestió del PIRMI insospitats per a un govern que assegura estar format pels millors’.

Per convocar una Diputació Permanent només fa falta que ho demanin dos partits polítics. També pot ser convocada, segons l’article 67 del Reglament del Parlament ‘pel president o presidenta, a iniciativa pròpia o bé a petició d’una cinquena part dels seus membres’. L’ordre del dia de la Diputació Permanent és acordat en aquest cas per la presidenta del Parlament i els representants dels grups parlamentaris en la Diputació Permanent.

‘A partir de la setmana que ve, entre els dies 24 i 26 d’agost, els dos consellers estan absolutament disponibles a explicar allò que s’està fent que, en definitiva, és garantir el pagament de la renda mínima d’inserció a les persones i famílies que ho necessiten’, va replicar el portaveu adjunt de CiU, Ramon Espadaler, a la petició feta pels tres partits.

En aquest context, el president de la Generalitat, Artur Mas, va al·legar que si no es detectaven els casos de frau en la Renda Mínima d’Inserció no hi hauria diners suficients per pagar als que ‘ho necessiten de debò’. El president va defensar que el Govern hagués modificat el sistema de pagament.