Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

PSC i PP endarrereixen la IP pel referèndum d’independència portant-la al Consell de Garanties Estatutàries

Els grups del PSC i del PP al Parlament han formalitzat aquest dimecres la petició perquè el Consell de Garanties Estatutàries avaluï si la Iniciativa Popular (IP) per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya s’adiu a la Constitució espanyola i a l’Estatut. Tot i això, com ja van avançar Alfons López Tena i Uriel Bertran, la Llei de consultes populars per via de referèndum no preveu què cal fer amb el resultat del dictamen del Consell. Així, un cop la Mesa del Parlament ja ha admès a tràmit la proposta el 8 de juny, no hi ha cap impediment perquè s’iniciï la recollida de signatures un cop el CGE enviï el seu dictamen al Parlament en el termini d’un mes.

Redacció
Redacció 16/06/2010

Ara la IP promoguda per la coordinadora nacional per la consulta sobre la independència haurà d’esperar que el Consell hagi emès el seu dictamen per presentar a la junta electoral el model de plec de recollida de signatures, que l’haurà d’aprovar, segellar i numerar.

A partir d’aquest moment, els promotors de la iniciativa popular disposaran de sis mesos, ampliables a vuit per la recollida de signatures. Perquè la proposta pugui iniciar el tràmit parlamentari, necessità tenir l’aval i signatura d’almenys el 3 per cent de la població de Catalunya. Després caldrà que l’aprovi el Parlament. De superar aquests tràmits, el president de la Generalitat hauria de trametre la sol·licitud d’autorització al govern de l’Estat.

Tràmit innecessari
Els dos promotors de la IP, el jurista Alfons López Tena i el diputat d’ERC Uriel Bertran, ja van avisar la setmana passada que el fet que PSC i PP portessin la IP al Consell de Garanties Estatutàries tingués cap incidència en el tràmit per aconseguir el referèndum, ja que la Llei de Consultes preveu que el CGE pugui dictaminar si la pregunta s’ajusta o no a l’Estatut, però no atorga cap conseqüència a una resolució negativa. Així, un cop la Mesa del Parlament va admetre-la a tràmit, es va acomplir l’únic pas que ha de fer el Parlament per a la recollida de signatures. Tena i Bertran ja treballen perquè la causa de la independència aconsegueixi ‘la recollida de signatures més gran de la història’.