Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

PSC i ICV-EUiA esmenen la moció de CiU sobre el traçat del TGV per Barcelona sense ERC

Un cop esgotat el termini de presentació d’esmenes, els tres grups que donen suport al Govern no han presentat una esmena conjunta a la moció de CiU sobre el pas del TGV per la ciutat de Barcelona. Sí ho han fet PSC i ICV-EUiA, que han presentat una esmena sense ERC, tot i els intents que hi va haver dimarts per tal que s’aconseguís una ‘solució consensuada’, com va manifestar el portaveu republicà, Joan Ridao. ERC no ha presentat cap esmena a la moció de CiU i en les pròximes hores acabarà de decidir el seu posicionament. De fet, es troba en una disjuntiva: trencar la unitat de vot dels socis de Govern, o bé contradir els posicionaments del seu grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona.

Redacció
Redacció 06/02/2008

PSC i ICV-EUiA no sumen prou majoria per tirar endavant aquesta esmena, i caldrà veure quina és la posició d’ERC. De fet, una abstenció d’ERC ja permetria l’aprovació de la moció. En tot cas, Ridao no descartava aquest dimarts cap possibilitat i preveuen prendre una decisió definitiva a les properes hores. El Ple ha començat aquest dimecres, però no es preveu que aquesta moció es voti i es debati fins dijous.

L’esmena de socialistes i ecosocialistes, signada per Miquel Iceta i Jaume Bosch, planteja substituir el punt de la moció de CiU que expressa el rebuig a l’actual traçat del TGV al seu pas per Barcelona, per un text en que el Parlament ‘es fa ressò i acull amb el màxim interès la preocupació expressada per entitats veïnals, societat civil i diversos grups polítics’ en relació a les obres ja adjudicades del nou túnel ferroviari del TGV pel centre de Barcelona, pel que ‘poguessin afectar la seguretat d’edificacions properes’. A més, s’afegeix que la cambra ‘manifesta que tant les obres com la utilització futura del túnel han de realitzar-se en condicions que garanteixin la màxima seguretat per a persones, béns i edificis’.

Socialistes i ICV-EUiA també volen substituir el punt de la moció de CiU que insta el govern espanyol a establir una moratòria a l’execució del túnel del TGV per Barcelona i cercar ‘alternatives’ que permetin un ‘consens polític i social’. En el seu lloc, els dos grups plantegen negociar amb el govern espanyol la creació d’una Comissió de Seguiment d’aquesta obra pública, ‘amb la participació de l’ens gestor d’aquesta infraestructura, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern’.