Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

PSC i ERC lamenten que el Govern encarregui una auditoria financera externa i no a personal intern

L’auditoria financera externa que el Govern ha anunciat aquest dimarts que encarregarà ha aixecat controvèrsia en el si del PSC i ERC. Les dues formacions han lamentat que aquest informe s’hagi anat a demanar fora del personal intern de la de la Generalitat ja que, d’aquesta manera, no s’estalvien recursos, sobretot en temps de crisi i per ser ‘coherents’ amb les mesures d’austeritat que el Govern vol impulsar. En canvi, ICV-EUiA ha considerat ‘correcte’ aquest encàrrec i el PPC ha rebut la notícia amb ‘satisfacció’ perquè considera que la gestió econòmica dels darrers anys ha estat ‘pèssima’. Les portaveus socialistes i republicanes, Laia Bonet i Anna Simó, han coincidit en declarar que la decisió d’Artur Mas vagi en contra de les tesis d’austeritat que preconitza el seu govern. Simó ha recordat també al cap de l’executiu català que el traspàs de poders ha estat ‘molt transparent i clar’ fet que, assegura, no va passar l’any 2003 quan Pasqual Maragall va agafar el relleu de Jordi Pujol.

Redacció
Redacció 12/01/2011

La portaveu parlamentària del PSC, Laia Bonet, ha vist ‘coherent’ que el Govern hagi encarregat una auditoria financera, perquè era un compromís electoral. No obstant això, s’ha mostrat ‘sorpresa’ per la ‘manca de confiança’ en els òrgans interns i les funcions de la institució. Bonet ha considerat que ‘la caixa buida no deu ser tant o és menor’ ja que creu que ara pot gastar recursos en un encàrrec extern en canvi de fer-ho a ‘personal molt preparat de la casa i estalviant-se diners’. ‘O no està tan buida la caixa o hi ha desconfiança’, ha insistit.

En el mateix sentit ha coincidit la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, que ha destacat que el Govern té ‘tot el dret’ a demanar una auditoria, però ha criticat que ‘en un moment de crisi en què diuen que cal retallar recursos, no tinguin confiança en els propis efectius de la Generalitat i encarreguin una auditoria externa’. Tot i considerar ‘legítima’ l’auditoria, Simó ha defensat que el traspàs del tripartit al nou govern de Mas ha estat ‘molt transparent, molt clar i molt treballat’, ‘cosa que el 2003 no va ser així’, ha assegurat. Per a Simó, el govern de Mas té ‘dues bares de mesurar’ quan es programen despeses, ja que d’una banda es gasta en una auditoria externa i d’altra banda ‘es faran retallades en altres despeses, com s’anirà veient en les properes setmanes’.

Satisfacció a les files populars

En canvi, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha vist amb satisfacció que el Govern encarregui aquesta auditoria. ‘Tot el que siguin mesures encaminades a la transparència, les celebrem i les aplaudim’, ha dit. Per als populars, és important fer aquest estudi econòmic, atès que ‘la gestió econòmica el 2010 i els tres anys anteriors ha estat pèssima’.

Indiferència ecosocialista

ICV-EUiA no li ha donat més importància. La portaveu parlamentària, Dolors Camats, ha mostrat ‘tranquil·litat’ al voltant d’aquest informe sobre els comptes de la Generalitat i ha considerat ‘dins de la normalitat’ que es faci de manera externa. L’ecosocialista ha contraposat aquesta ‘normalitat’ al que ‘va passar’ quan CiU va abandonar el Govern el 2003.