Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Procés Constituent es fa seu el discurs de la CUP mentre fa el joc a ICV i Podemos

Procés Constituent aprova que el 27-S es dirimeixi el suport a la independència, però no accepta de moment el full de ruta acordat entre CDC, ERC i les tres principals entitats sobiranistes. Segons l’entitat, el document deixa en un segon terme “el patiment social provocat pel Govern” d’Artur Mas, així que exigeix que les eleccions no deixin de banda els temes socials. Un discurs similar al de la CUP, al mateix moment que l’organització de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres opten per Podemos i ICV a les eleccions municipals a Barcelona. 

Redacció
Redacció 02/04/2015

Reclamen un procés constituent i un pla d'emergència social

De concret, el comunicat que ha fet públic l’entitat s’apropa molt als cupaires ja que reclama que a partir del 27-S s’obri un procés constituent democràtic, unilateral i participatiu per eixamplar les bases del sobiranisme en el terreny social, que acabi en un referèndum a Catalunya per ratificar la nova Constitució, és a dir també la independència. A més, reclama que després dels comicis, s’acordi un pla d’emergència social “per a tots aquells sectors populars que estan patint de manera dramàtica els efectes de la crisi econòmica i de les polítiques neoliberals”. Una proposta calcada a un dels punts forts de la CUP.

A l'hora de la veritat, amb Podemos i ICV

Tanmateix, a l’hora de la veritat Forcades i Oliveres no només comparteixen candidatura amb Iniciativa i Podemos, qui s’esgarrifa només de pensar en obrir un procés constituent unilateral català, sinó que també juguen a l’ambigüitat. És un misteri saber quina parella de ball triaran el 27-S i si tenen cap interès a negociar per adherir-se al full de ruta conjunt. Tampoc se sap si s’hi apuntaran en el probable cas que la CUP forci ERC i CiU a especificar un procés constituent participatiu. D’altra banda, critiquen els convergents barrejant la presumpta corrupció en tot plegat, i titllen ERC de “subalternitat còmplice”.

Coherència de Procés Constituent? 

A tot això, cal tenir present el manifest de Procés Constituent, per valorar la coherència que estan seguint: “Volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana”. Parlen de fer-ho “per les properes eleccions al Parlament”.