Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Pressió internacional a l’estat espanyol: l’Eurocambra li reclama que reconegui la independència de Kosovo

La UE fa un toc d'atenció a l'estat espanyol sobre la seva política en vers Kosovo. Els últims moviments havien mostrat una Europa que acceptava i negociava amb Pristina. Ara el pas ha estat definitiu i s'ha interpelat directament al govern de l'estat. El Parlament Europeu ha tornat a reclamar aquest dijous a Espanya que reconegui la independència de Kosovo. Els eurodiputats han aprovat per 403 vots a favor, 130 en contra i 104 abstencions una resolució que demana als cinc estats de la UE que encara no reconeixen la independència d’aquesta república dels Balcans (Espanya, Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre) que ho facin per facilitar l’estabilització de la regió i la normalització de les relacions entre Pristina i Belgrad. L’autora de la resolució sobre Kosovo, l’austríaca Ulrike Lunacek, també ha reclamat que es liberalitzin els visats perquè els kosovars puguin viatjar lliurement a la UE durant tres mesos, com la resta de ciutadans dels Balcans.

Redacció
Redacció 04/02/2016

ACN Estrasburg .- “Kosovo és l’únic país dels Balcans Occidentals en què els seus ciutadans no tenen permès viatjar lliurement a la UE durant tres mesos. Aquesta situació anòmala ha de canviar ràpidament per garantir que els ciutadans no se sentin tancats”, ha assegurat Lunacek, que és vicepresidenta de l’Eurocambra. 

“Aquest parlament ha defensat l’estatus de país independent de Kosovo des del principi”, ha recordat Lunacek, que tot i això ha lamentat que el nou país “encara no està reconegut per tots els estats de la UE”. En aquest sentit, també ha lamentat que Espanya, Grècia, Eslovàquia, Xipre i Romania bloquegin l’entrada de Pristina a l’Europol o l’Interpol, el que permetria “millorar la lluita contra la corrupció i el crim organitzat”, o que la vetin a la UEFA o, fins i tot, a Eurovisió. 
 
La resolució aprovada pel Parlament Europeu, reunit en sessió plenària a Estrasburg, també avisa que Kosovo ha d’esforçar-se més en la lluita contra el crim organitzat i la corrupció, així com també en estimular l’economia i reformar el mercat laboral. La resolució també lamenta els problemes relacionats amb la independència judicial i dels mitjans de comunicació a Kosovo. Els parlamentaris remarquen la importància de l’acord d’associació UE-Kosovo ratificat per la cambra el mes de gener, i que ofereix un fort incentiu per impulsar reformes a Pristina que permetin facilitar-li el camí cap a la integració europea. 

Relacionats