Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Presó pels quatre mossos que van torturar un home a Barcelona

|

- Publicitat -

La sentència indica que els Mossos investigaven un robatori ocorregut en el carrer Ample de Barcelona el 22 de juliol del 2006, i com la víctima va reconèixer, amb ‘bastants dubtes’, a un ciutadà romanès en la identificació fotogràfica, els agents van anar a buscar-lo. D’aquesta forma el cap del Grup d’Atracaments dels Mossos va ordenar la detenció del ciutadà romanès Lucian P. i per això es van desplaçar cap al seu domicili quatre agents vestits de paisà.

Els agents condemnats van detenir al sospitós quan sortia de casa seva juntament amb la seva xicota, que estava embarassada de tres mesos, i un amic de la parella. La sentència indica com els agents van tirar el sospitós al terra, el van emmanillar i van començar a agredir-lo de forma reiterada, arribant a ‘trepitjar-li el cap’ i agafant-lo del coll per impedir que xisclés. El tribunal destaca que els agents no es van identificar i que els vianants els van recriminar l’acció un dels condemnats va obrir la jaqueta deixant entreveure la pistola i va mostrar la placa dient que estava fent la seva feina. El detingut no va saber en cap moment que els que l’agredien eren policies.

Publicitat

Després els agents van portar el detingut en un vehicle policia a la comissaria de les Corts, sense que en cap moment li diguessin de que l’acusaven. Durant el trasllat, un dels policies, d’acord amb altres dos, va posar una pistola a la boca del detingut dient-li que confesses i si no ho feia el llençarien per un barranc. A més, també van dir-li que no seria el primer que matarien si una jutgessa el soltava. El sospitós va anar en el cotxe amb el cap sota les cames mentre li donaven cops a l’esquena amb la pistola.

Dos dels agents també van insultar i agredir en repetides ocasions al detingut, i un d’ells, el conductor, ho feien quan paraven perquè hi havia embús. La víctima els deia que no el peguessin ja que era hemofílic. Quan van arribar a l’aparcament de la comissaria de Les Corts els tres agents condemnats a més pena el van fer baixar i van apretar-li les manilles, mentre un d’ells el pegava. Un dels policies de la comissaria els hi va dir que paressin ja que havia càmeres filmant.

El detingut va ser traslladat a una habitació on es va despullar perquè un agent examinés les seves lesions. Després va ser traslladat a una garjola on li van dir perquè estava detingut, i en aquest calabós va estar tota la nit, menys una estona que va ser dut davant d’un metge. El matí següent el cap del grup i els agents es van donar compte que s’havien equivocat de persona i van deixar lliure la víctima sense càrrecs. Lucian va er traslladat a casa seva i un dels agents li va demanar disculpes. La víctima va patir nombroses contusions i va estar dos dies hospitalitzat.

El tribunal també destaca que quan van detenir a la víctima dos dels agents condemnats, que anaven de paisà i sense identificar-se, van retenir a la xicota de la víctima i li van prémer el coll perquè no xisclés. Els agents la van agafar dels cabells i la van arrossegar fins a un vehicle policial on va ser traslladada a una comissaria. Allà va estar retinguda dues hores i els agents van preguntar per Lucian. El tribunal considera que els policies la van ‘enganyar’ ja que li van dir que el xicot era ‘proxeneta’ i que més valia que marxes. Tampoc li van dir que estigués detinguda tot i estar contra la seva voluntat a la comissaria.

La sentència també indica que tres dels condemnats van entrar a casa de la parella sense el seu consentiment ni cap ordre judicial i la van registrar, així com el vehicle de Lucian. També van identificar totes les persones que vivien en aquest domicili. El tribunal destaca que el cap del grup no va manipular l’atestat policial i per això l’absol dels delictes de falsedat documental, tot i que els magistrats consideren que va incomplir amb els seus deures de vigilància dels subordinats, i per això enviaran la sentència al Departament d’Interior perquè es depurin responsabilitats disciplinàries.

La sentència considera que l’agent F.C.L. és culpable del delicte contra la integritat moral i el condemna a dos anys i tres mesos de presó, un altre de detenció il•legal i dues faltes de lesions i maltractament per les que haurà de pagar 2.400 euros. L’agent J.P.B està condemnat a sis anys i set mesos de presó i multa de 2.100 euros pels delictes de tortura, lesions agreujades i violació de domicili, amb inhabilitació absoluta de càrrec per 12 anys. Els agents J.S.P. i M.F.M han estat condemnats a sis anys i set mesos de presó pels delictes de tortures i lesions, amb 9 anys d’inhabilitació com a Mossos, mentre que A.A.G.A. haurà de pagar 3.900 euros pels delictes de detenció il·legal i violació de domicili i falta de maltractament.

Els quatre condemnats hauran d’indemnitzar a Lucian amb 15.770 euros pels danys morals i físics, i a la seva xicota amb 3.000 euros també per aquest ataca a la seva dignitat. D’aquestes quantitats es farà càrrec la Generalitat com a responsable civil subsidiària. La Secretaria de la Secció 9 de l’Audiència de Barcelona ha decidit tapar els noms dels condemnats per evitar donar dades tot i que la sentència no ha estat llegida públicament. Aquesta és una pràctica no habitual quan s’emeten sentències, com demostra una altra de la mateixa secció d’aquests dimarts on es poden trobar totes les dades dels condemnats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut