Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Presentat oficilament l’acte del Lehendakari a Barcelona

La conferència ha estat presentada per Gerard Fernández, de la PDD, Joel Joan, de Sobirania i Progrés, i Roger Albinyana, director del Cercle d’Estudis Sobiranistes. Fernández ha constatat la voluntat de treballar ‘des del sobiranismes català de forma unitària’. Albinyana ha destacat que els tres col·lectius representen ‘els elements més importants del sobiranisme a Catalunya’ dins de l’àmbit social.

Redacció
Redacció 14/01/2008

La Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), Sobirania i Progrés, i el Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES), han presentat aquest dilluns la conferència que el lehendakari Juan José Ibarretxe impartirà aquest dijous a Barcelona, dins del viatge oficial que el mandatari basc farà a Catalunya durant dos dies. Les tres plataformes s’han unit per primer cop per organitzar aquest acte de forma conjunta i han mostrat la seva disposició a seguir organitzant actes conjunts. L’objectiu de les tres entitats és que Ibarretxe expliqui la seva proposta política per a Euskadi, que passa per la convocatòria d’una consulta popular per al 25 d’octubre del 2008. La conferència es farà dijous 17 de gener, a les set del vespre, a l’auditori AXA de Barcelona, sota el títol ‘Ara més que mai, iniciativa política’.

De fet, tots tres consideren que aquest acte és un bon punt de partida per seguir treballant conjuntament i organitzar nous actes. El CES va mantenir a principis de desembre una trobada amb Ibarretxe a Vitòria, on ja se li va plantejar la possibilitat de fer aquest acte. Segons Albinyana, al lehendakari li va interessar ‘potenciar la relació amb grups de la societat civil’.

Conèixer ‘vies democràtiques cap a la sobirania’

Joan, que serà l’encarregat de presentar la conferència, ha lamentat que el lehendakari ‘proposa coses que als polítics del nostres país els semblen molt perilloses’ i els ha demanat que ‘es posin les piles’, ja que Ibarretxe ‘ja fa uns anys que se les va començar a posar’. El representant de Sobirania i Progrés creu ‘interessant’ que siguin entitats de la societat civil, i no partits polítics, ‘els interessats en conèixer vies democràtiques cap a la sobirania dels nostres països’, tot demanant a la classe política catalana que ‘reflexionin’, perquè ‘volem més i esperem molt més d’ells’.

Albinyana ha remarcat que la proposta del lehendkari s’emmarca en ‘la pau, el diàleg i la decisió, el dret democràtic del poble basc a exercir la paraula, el dret a decidir’. El director del Cercle d’Estudis Sobiranistes creu que el d’Euskadi és un ‘bon exemple per veure, observar i treure les pertinents conclusions quan ens referim a Catalunya’.

Tot i que s’han convidat polítics a nivell individual, a la conferència les entitats no hi han convidat formalment als partits. A més, la voluntat és que a la fila zero hi hagi representants de la societat civil.