Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Prenafeta ven l’exclusiva de la seva estada a la presó

La febre dels llibres de polítics també ha arribat als imputats del cas Pretòria. A finals de juny arribarà a les llibreries El malson, la crònica de la detenció de l’exsecretari general de la presidència de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, des de la seva retenció als calabossos de Sant Andreu de la Barca fins a l’alliberament a Brians II després de pagar la fiança imposada pel jutge espanyol Baltasar Garzón. Les memòries de la presó de l’exalt càrrec de CDC les ha escrit el periodista Vicent Sanchis, vinculat a la Fundació Catalunya Oberta, que s’ha encarregat d’ordenar les anotacions de Prenafeta als centres penitenciaris i de redactar el pròleg del llibre. Segons ha explicat l’editor Pere Tió, El malson és un ‘testimoni en primera persona’ que descriu l”arbitrarietat’ de la justícia i on Prenafeta denuncia que li han aplicat la ‘presumpció de culpabilitat’.

Redacció
Redacció 02/06/2010

L’estada a la presó de Prenafeta és l’excusa perquè l’empresari i exalt càrrec de CiU reflexioni sobre la justícia espanyola o la seva activitat empresarial, en la descripció d’un periple judicial i penitenciari que considera profundament arbitrari i equivocat.

Segons la contraportada del llibre, Prenafeta considera que si no s’hagués tractat d’ell, ‘tot això no hauria passat’, i arriba a defensar que se li ha aplicat el principi de ‘presumpció de culpabilitat’. ‘Explico uns fets i molt de patiment. Hi ha hagut un excés del tot injustificat i unes víctimes que hem sofert decisions desmesurades de gent que no és conscient del mal que fa. Gent arbitrària, prepotent, injusta. Volien que fos un mort civil. Ho superaré, però no ho oblidaré’, revela l’exalt càrrec de Convergència.

El malson també serveix perquè l’acusat defensi la seva innocència: ‘Cap jutge imparcial trobarà cap vestigi que m’acusi. No crec que el cas Pretòria arribi a judici. Què faran llavors tots aquells que m’han declarat culpable? Si tinguessin consciència, no els deixaria dormir’, assegura Prenafeta en un dels extractes del llibre facilitat per l’editorial.

Pere Tió, l’editor del llibre, explica així la tesi que resumeix El Malson: ‘Prenafeta denuncia que en comptes d’haver de demostrar la seva innocència, els jutges li haurien d’haver demostrat la seva culpabilitat’.

Els beneficis se’ls embutxacarà Prenafeta

El llibre es distribuirà a partir del 22 de juny, i tindrà 20 euros. Contràriament al nou llibre d’Alícia Sànchez-Camacho, ‘Temps de dones’, els beneficis del qual es destinaran a Càrites, els diners que generin les memòries de Prenafeta se’ls quedarà l’empresari convergent.