Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Premien Microsoft per l’impuls dels seus programes en euskera, català i gallec

Aquest migdia s’ha entregat el primer Premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe a l’Estat espanyol que s’ha atorgat a Microsoft. El guardó, ha estat creat per les institucions de política lingüística d’Euskadi, Catalunya, Galícia i les Illes Balears per reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats o empreses que contribueixin al reconeixement i la promoció de la diversitat lingüística de l’Estat espanyol. Han considerat que Microsoft, ha fet un esforç important per adaptar els seus nous productes de programari a les diferents llengües cooficials.

Redacció
Redacció 25/02/2009

El premi a la promoció de la realitat plurilingüe consisteix en una distinció honorífica sense contingut econòmic. Segons el jurat, Microsoft ha realitzat una aportació clau, en estreta col·laboració amb els departaments de política lingüística dels quatre Governs, en el llançament i impuls dels programes Windows Vista i Microsoft Office 2007 en euskera, català i gallec. En aquest sentit, l’empresa informàtica ha efectuat un important esforç d’inversió per adaptar els seus nous productes de programari a les diferents llengües que hi ha a l’Estat. Actualment, Microsoft compta amb interfícies en gallec, català i euskera per a Windows i Office des de les versions anteriors, com Windows XP i Office 2003, fins a les més recents Windows Vista i Office 2007.

Segons l’opinió del jurat del premi, ‘gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació desapareixen les fronteres geogràfiques i temporals i es brinda l’oportunitat única perquè les llengües ocupin el seu lloc en l’espai virtual del món global’. 

Bernat Joan, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya ha subratllat el bon exemple que suposa l’actuació de Microsoft, ja que ‘per garantir el futur de la llengua catalana és imprescindible que grans empreses transnacionals facin l’aposta en favor d’usar-la amb normalitat’. Margalida Tous, directora general de Política Lingüística del Govern de Illes Balears, s’ha referit al benefici general de l’ús de les llengües, ‘per desenvolupar una política lingüística que fomenti l’ús de les nostres respectives llengües és important que hi hagi empreses i empresaris que creguin en el nostre projecte i que s’esforcin per oferir millores als seus clients, uns clients que els agrairan aquesta sensibilitat amb la seva fidelitat’.

Aquest guardó s’ha impulsat en el marc del protocol de col·laboració en matèria de política lingüística que des de 2007 tenen en vigor els governs d’Euskadi, Catalunya, Galícia i Illes Balears per a la col·laboració en matèria de polítiques lingüístiques i per unir esforços i criteris en relació amb els processos de normalització lingüística a les quatre comunitats.