PP i PSOE vetaran finalment l'ús del català al Congrés La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

PP i PSOE vetaran finalment l’ús del català al Congrés

El Congrés de diputats donarà l’esquena majoritàriament aquest dimarts a la utilització del català a la cambra espanyola en la votació que tindrà lloc arran de la proposta de modificació del Reglament del Congrés presentada per diputats d’ERC, CiU, PNB, BNG, IU i Nafarroa Bai. El document proposa afegir un nou punt a l’article 6 del Reglament del Congrés del febrer del 1982 pel qual els diputats puguin utilitzar qualsevol llengua cooficial en la presentació i publicació d’escrits, incloent-hi qualsevol iniciativa parlamentària, així com en les intervencions dels diputats al ple del Congrés, a la Diputació Permanent i a les comissions. El PP i el PSOE ja han anunciat que no donaran suport a la proposta, i fins i tot el portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha declarat en les darreres setmanes que l’única llengua que ha de parlar-se a la cambra és el castellà.

Redacció
Redacció 22/03/2011

Segons exposa el diputat republicà Joan Tardà al seu bloc,  aquesta proposta és el fruit de sis anys de treballs per tal d’assolir ‘una plena normalització de la llengua catalana’ i d’incrementar ‘el seu prestigi social’, encara que opina que si la cambra espanyola tomba la iniciativa, el procés haurà servit per obrir més els ulls a la ciutadania davant la negativa espanyola d’obrir-se al català, el basc i el gallec. El republicà ja va declarar fa uns mesos en aquesta línia a l’assegurar que la votació que tindrà lloc al Congrés  ‘durà el conjunt de les forces polítiques al capdavall del carrer, a l’escenari on ja no sigui possible fer veure el que no és o bé marejar la perdiu’.

PP i PSOE, en contra
Malgrat tot, està previst que la iniciativa rebi la negativa de PP, Unión, Progreso y Democracia (UPyD) i Unión del Pueblo Navarro (UPN), mentre que tampoc rebrà l’aval del PSOE. El portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha defensat en les darreres setmanes que l’única llengua que ha de parlar-se a la cambra és el castellà. Des d’ERC esperen un canvi de criteri en el PSOE tenint en compte que els socialistes van permetre al Senat l’ús del català, el gallec i l’euskera en argumentar llavors que la seva utilització a la cambra alta tenia sentit per tractar-se d’un òrgan legislatiu de caràcter territorial.

Caixa o faixa segons Tardà
La proposta que es vota aquest dimarts va ser presentada a finals del mes de desembre per les formacions sobiranistes de la cambra espanyola amb l’objectiu, segons exposa el republicà Joan Tardà, de dignificar el català i les altres llengües de l’estat que són cooficials però que no poden ser utilitzades a la cambra espanyola. Segons declara el diputat republicà al seu bloc, l’aprovació de la proposta presentada és ‘una fita necessària’ davant dels nous fets immigratoris , dels dubtes del món empresarial i dels mitjans de comunicació social privats. Tardà creu que la votació del Congrés servirà per foragitar les mitges tintes ja que, la cambra haurà de dir sí o no. ‘I prou. Caixa o faixa’.

Llarg procés de debat
El juliol de 2009, els grups minoritaris ja van fer arribar una carta al president del Congrés, José Bono, en què li demanaven que, mentre no es reemprenguessin els treballs a la Comissió de Reforma del reglament o se’n debatés cap iniciativa de reforma que arribés al debat lingüístic, facilités l’ús de les llengües oficials diferents del castellà al Congrés. A la seva petició, que van rebutjar signar el PSOE, el PP i UPyD, el president de la cambra baixa va respondre subratllant la necessitat de dur a terme una reforma del reglament del Congrés per resoldre aquesta qüestió, solució que es va intentar sense èxit a la passada legislatura.

Àlvar Llobet

Relacionats