Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

“PP i PSOE tenen un comportament de ‘siamesos’ sobre Catalunya i Euskadi”

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha opinat avui que PP i PSOE tenen un comportament de ‘siamesos’ en la seva relació amb Catalunya i el País Basc. Ibarretxe ha vist ‘molt difícil’ una bona relació amb el PP amb la seva formulació ‘tan agresta, tan dura, tan amarga’, però ha assegurat també que està ‘cansat’ del ‘bon rotllet de Zapatero’, ja que ‘darrere de les bones paraules no hi ha hagut respecte’ cap al poble basc, però tampoc cap al català, ha subratllat el lehendakari, que ha apuntat que l’última transferència que va aconseguir el País Basc va ser en temps del ‘desacreditat’ José María Aznar.

Redacció 16/01/2008

El lehendakari, Juan José Ibarretxe s’ha referit a la posició de totes dues formacions respecte a la llengua, apuntant que PP i PSOE ‘no s’adonen que l’idioma català, l’idioma basc són del poble català i basc, però també són patrimoni universal’.
Per a Ibarretxe, ‘l’autèntic problema és ser monolingüe’. Ha apuntat, a més, que l’objectiu a la societat basca no és tenir una ‘baralla’ entre el castellà i l’euskera, ja que el castellà i el francès també són llengües dels bascos.

Atacar la llengua és, segons ell, ‘fer política amb minúscules per obtenir quatre vots en vigílies electorals’. Ha considerat de la mateixa forma la il•legalització d’ANB i EHAK, ‘un episodi més de teatre electoral’, en aquest cas del PSOE. Ibarretxe s’ha preguntat ‘quines novetats hi ha avui que no hi hagués fa uns mesos en relació amb ANB’, i ha recordat que els bascos del nord poden votar fins i tot Batasuna.

‘En el nostre projecte de solució no hi cap l’exclusió’, ha explicat el lehendakari, que ha opinat que il•legalitzar un partit és ‘un maneig electoral que forma part del teatre electoral de PP i de PSOE’, mentre que al País Basc ‘la gent n’està farta’.
Segons Ibarretxe, en la ‘voluntat col•lectiva’ de la societat basca hi ha un ‘afartament’ de tot això, ja que en política ‘s’obté la victòria a les urnes, no als jutjats’. Ha defensat que la societat basca és ‘adulta’ per poder votar qui vulgui i que el repte per als partits que condemnen la violència serà intentar guanyar a les urnes qui ‘es mostra tímid en relació amb les accions violentes’.