Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

PP i PSOE rebutgen al Congrés una iniciativa de CiU perquè el Defensa cedeixi la caserna del Bruc a Barcelona

Els grups parlamentaris del PSOE i del PP han unit forces aquest dimarts al Ple del Congrés dels Diputats per rebutjar una Proposició no de Llei de CiU que instava el Ministeri de Defensa a cedir gratuïtament la caserna del Bruc de Barcelona a les administracions públiques catalanes per a la construcció d’habitatges de règim públic de lloguer per a joves, equipaments per a la ciutat de Barcelona i equipaments universitaris. La resta de grups parlamentaris (PNB, ERC, IU-IC-V, BNG, CC, Na-Bai i UPyD) han donat suport a la iniciativa.

Redacció
Redacció 21/05/2008

El portaveu de Defensa de CiU al Congrés, Jordi Xuclà, que ha defensat la iniciativa davant el Ple, ha lamentat l’actitud dels diputats del PSC, que ‘han votat en contra d’una iniciativa a la què van donar suport a l’Ajuntament de Barcelona’. Segons Xuclà, el PSC ‘aplaudeix tot el que fa el PSOE’ i en aquest cas no tan sols fa de ‘palmero’ dels socialistes espanyols, sinó que ‘dóna l’esquena a la ciutat de Barcelona i a la petició àmpliament majoritària de la societat catalana i de l’Ajuntament de la ciutat’.

Xuclà ha assegurat que la professionalització de l’exèrcit fa que instal·lacions com la del Bruc deixin de ser útils per a Defensa i, en canvi, ha recordat que l’habitatge s’ha convertit en una de les principals preocupacions de la societat. Segons el diputat de CiU, els arguments dels socialistes per rebutjar aquesta iniciativa, ‘són absolutament inconsistents’, i d’aquesta manera el PSOE ‘evidencia la seva falta de voluntat política per donar un millor ús a les instal·lacions de la caserna del Bruc’.

També ha defensat la iniciativa el portaveu d’ERC, Joan Tardà, en una intervenció en què també ha parlat en nom dels seus companys de grup, ICV. Tardà ha recordat que la creació d’habitatge protegit és una ‘necessitat real’ perquè Catalunya, com altres territoris, ha registrat canvis en la piràmide d’edat i cada cop precisa més habitatge a preus assumibles per als ciutadans joves i grans. A més, segons Tardà, aquest tipus de cessions permeten donar cobertura al ‘forat negre’ del finançament local.

En canvi el diputat del PSC Daniel Fernández ha assegurat que la cessió gratuïta dels terrenys del Ministeri de Defensa en els termes en què l’ha plantejat CiU suposaria un incompliment de la normativa que regeix aquest tipus de cessions. El portaveu del PSOE ha recordat que el Bruc acull diverses unitats militars i ha emplaçat la Federació a impulsar iniciatives ‘més afortunades’ a partir d’un ‘diàleg constructiu’.

Un rebuig compartit pel portaveu del PP, Jorge Fernández Díaz, que ha expressat la negativa de la seva formació a la iniciativa, i ha defensat que la Caserna ‘segueixi on és’. Segons Fernández Díaz, el Ministeri de Defensa ha de poder aportar la seva opinió sobre les necessitats d’instal·lacions, i aquest tipus de cessions s’han de fer a partir de les lleis establertes per fer-les efectives.