Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Porten el “cerdos catalanes i ratas separatistas” d’Alerta Digital a la fiscalia

L’associació d’advocats Drets ha presentat aquest dimarts una denúncia contra José Armando Robles Valenzuela, presentador del programa “La Ratonera”, i contra el mitjà Alerta Digital SL -com a responsable civil- per haver amenaçat i insultat catalans i bascos els dijous dia 12 i 19 de març. El text de la denúncia, que ha estat presentada a la Fiscalia Provincial de Barcelona, demostra que els programes d’Alerta Digital promouen l’odi contra persones i grups per motius d’ideologia, un delicte tipificat a l’article 510.1 del Codi Penal. 

Redacció
Redacció 14/04/2015

També prova que l’objectiu del programa és denigrar, vexar, humiliar, i provocar la discriminació i l’odi de la defensa política d’una opció democràtica en el context de la final de la Copa del Rei de futbol.

Al programa emès per Alerta Digital TV el dia 12 de març de 2015, el director José Armando Robles Valenzuela des del plató pregunta a Gerard Bellalta present a través de comunicació telefònica: “¿dónde metemos a esos 70.000 cerdos vascos y catalanes que van a ir a la final de la Copa del Rey a degradar símbolos de nuestra nación? ¿Dónde los echamos? Yo los echaría al mar, aunque no sé si van a caber todos”.  Bellalta contesta: “Separatistas, separatas. Son ratas separatistas”. Finalment, parlant del públic que assistirà a la Final de Copa del Rei de Futbol, Robles remata: “A esos 70.000 cerdos los mandaría a uno de estos países del ébola para que hagan turismo sanitario”.

Set dies després, el 19 de març, la mateixa cadena emet el programa titulat “Especial – Stop a la pitada al himno nacional”, on es projecten imatges de l’última final de Copa del Rei de Futbol disputada entre el Club Athletic de Bilbao i el Futbol Club Barcelona a València amb el soroll d’un ramat de porcs de fons. Els presents al programa es reafirmen: “Se tratan de unos cerdos”, “de unos marranos” i afegeixen que això “no pasaba con Franco”, referint-se a la permissivitat dels ordres públics. Els insults com “gentuza” i “canallas” se succeeixen al llarg de tot el programa, i es tracta a catalans i bascos de terroristes d’ETA.

Drets espera la Fiscalia tramiti la denúncia i que aquesta nova mostra de catalanofòbia no quedi impune. 

Drets ja ha denunciat diverses vegades que l’Estat espanyol es desentén de la violència contra Catalunya i els catalans, una actitud que contrasta amb l'actuació automàtica i efectiva de la Fiscalia i les forces de seguretat de l'Estat en el mateix tipus d'amenaces i atacs quan no són contra catalans.