Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Polèmica per la nova moratòria a noves llicències de pisos turístics

|

- Publicitat -

Procediment `poc clar del govern de Barcelona en Comú

De fet, PSC, ERC, C’s i PPC han mostrat les seves reserves, no tant amb la prohibició d’atorgar llicències, com amb el procediment que se segueix per aplicar la directriu, donat que consideren que és un tema que hauria d’entrar dins el PEUAT. “És un xantatge”, han arribat a dir des de CiU, C’s i Esquerra. El pla aprovat aquest divendres de manera definitiva posa en qüestió l’atorgament de noves llicències i prohibeix que cap més pis turístic sigui legalitzat a la ciutat. D’aquesta manera s’evita, tal i com han reconegut tots els grups i el propi govern, que un cop aixecada la moratòria i a l’espera de l’entrada en vigor del PEUAT es rebi un allau de noves peticions per legalitzar llicències.

Publicitat

L’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona a la corda fluixa

Durant el debat d’aquest punt al ple d’aquest divendres, la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, en actitud nerviosa ha defensat que la mesura “manté el número d’habitatges d’ús turístic existent” i que és “un pla coherent amb el pla global” que es prepara en el PEUAT. “Quedarà integrat i només hi haurà un únic pla de referència”, ha assegurat.

CiU acusa a Janet Sanz d’improvisar

Des de CiU, Jordi Martí ha acusat el govern local “d’improvisar” i aprovar el pla “a corre cuita”. “És un despropòsit”, ha etzibat. Amb tot, el regidor convergent ha anunciat la seva abstenció per “responsabilitat”, tot denunciant “el xantatge al que ens sotmet el govern, perquè si no s’aprova aquest pla hi hauria un allau de peticions que augmentaria el conflicte”.

Ciudadanos critica la manca de consens del govern municipal

Koldo Blanco, de Ciutadans, criticava la manca de “consens” a l’hora d’abordar la qüestió dels pisos turístics, i afegia que “regular no és prohibir, com sembla que només fa el govern municipal”. “Aquesta línia danya i criminalitza una activitat i el govern municipal no té en compte l’element positiu d’aquesta activitat: promouen turisme familiar i integrat als barris si es gestiona bé”, ha dit, tot afegint també l’element de les formes en haver-se sentit “coaccionats” i obligats a abstenir-se per evitar una gran quantitat de noves peticions.
 
ERC ha mostrat el seu malestar per les actituds de l’equip de govern

Des d’ERC, Jordi Coronas ha apuntat en la mateixa direcció en assegurar que aquesta era “una votació incòmoda i no desitjada” per al seu grup. “O no aprovem això i obrim la barra lliure a les llicències de pisos turístics, o aprovem un pla que no ens agrada”, ha denunciat, tot posant en dubte, a més, “la garantia jurídica del procediment” i recomanant al govern que canviï d’estratègia perquè fins ara “la prioritzat és prohibir llicències legals i no impedir les il·legals”.

El PSC entre l’espasa i la paret

El PSC, que ha votat a favor, també ha aprofitat el debat per mostrar els seus recels. Daniel Mòdol ha reconegut que el problema “no ha estat generat pel govern actual”, però ha retret als actuals regidors que “no hagin anat més ràpid” en la resolució del conflicte dels pisos turístics. Amb tot, han apostat per votar favorablement la mesura “com un vot de confiança” per enllestir definitivament “la regulació que es necessita” amb el PEUAT.

El PP ha carregat durament contra la proposta del govern municipal

El més bel·ligerant amb el pla aprovat aquest divendres ha estat el PPC. El regidor Xavier Mulleras ha carregat contra la mesura “tant pel fons com per la forma” i ha rebutjat el contingut i la seva “validesa jurídica”.

La CUP ha criticat les formes que amplifiquen el problema

Des de la CUP, Maria José Lecha ha reconegut que amb el pla aprovat ara “s’evita l’entrada massiva de noves llicències” però ha criticat que és una forma de “traslladar el problema dels pisos il·legals a altres barris que no tenien aquest problema fins ara”.
 
Durant el torn dels precs del ple, Carina Mejías, líder de C’s a l’Ajuntament, ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, un “informe jurídic que digui si el procediment que s’està utilitzant” en el pla aprovat ara i en el PEUAT “pot estar viciat de nul·litat”, donat que ha assegurat que “alguns experts plantegen dubtes sobre la viabilitat que un pla urbanístic com aquest pugui limitar de manera considerable una activitat com aquesta”.
 
Colau, per la seva part, ha assegurat no tenir cap dubte de la viabilitat de la mesura. “El govern és el primer interessat a fer tots els passos d’acord amb la llei, i s’ha assessorat molt bé i a fons. Hem comptat amb els serveis tècnics i jurídics de la casa i confiem absolutament en el seu criteri”, ha dit, tot assegurant que el pla urbanístic és “la figura adequada” per enllestic una qüestió com aquesta.

Apartur critica un “error molt greu de procediment” en la regulació dels habitatges turístics

ACN Barcelona .- El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, ha criticat que el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT), que el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament aquest divendres, no permet avançar cap a un “model de turisme responsable” ni “resol els problemes de convivència”. A més, Alcántara hi veu un “error molt greu de procediment” perquè “no hi ha espai per a l'exposició pública” ni “temps per a les al·legacions”. En declaracions als mitjans, el president de l'entitat ha afirmat que amb aquest pla tampoc hi haurà una “major redistribució de la riquesa del turisme”, ja que al seu paper, “es beneficia un tipus d'allotjament dominat pel capital i perjudica el petit propietari, l'empresari i autònoms”.

L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona ha denunciat que l'aprovació del Pla Especial d’Habitatges d’Ús Turístic (PEHUT) és “una prova més que la improvisació i l'arbitrarietat regeixen el procés de regulació dels habitatges d'ús turístic a Barcelona”. L'associació lamenta que el govern municipal ha tramitat la mesura “sense debat” amb els afectats ni cap “procés participatiu”. “Imposar aquest pla sense tràmit d'informació pública ni possibilitat de plantejar al·legacions, tot i que s'han realitzat modificacions de gran importància, és en primer lloc, a l'espera de posteriors valoracions, una greu irregularitat jurídica”, ha afirmat Alcántara.
 
Apartur ha reiterat que el pla aprovat “discrimina una única tipologia d'allotjaments turístics” i considera que “no farà més que agreujar els problemes”. “Sorprèn que sigui precisament aquest equip de govern el que aposti per un model discriminatori que solament beneficia els grans grups empresarials i penalitza els petits propietaris”, apunta el president de l'associació.
 
Alcántara ha defensat un estudi “complet” que mostri la realitat del sector per establir criteris “objectius” per regular l'activitat turística, que, segons assenyala, “ha de desenvolupar-se en un marc de seguretat jurídica que garanteixi la convivència i promogui el civisme a l'espai públic”. Alcántara sentencia que si el pla no està fonamentat en informes “rigorosos”, la nova regulació serà encara un “pedaç més gran”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut