Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Podemos Catalunya, el partit mal anomenat participatiu

Les votacions per les primàries que decidiran el candidat a la presidència de la Generalitat el 27-S de Podem s’han obert avui per internet i es tancarà el dia 10 amb tota la façana d’un procés participatiu. Tanmateix, hi ha nou candidats però abans de començar aquesta votació ja se sap qui guanyarà: l'editor de la publicació Cafè amb Llet, Albano Dante Fachin. Divendres vinent s'anunciarà la seva victòria. Realment és un procés en què decideixen els militants? 

Redacció
Redacció 05/06/2015

Podemos emula ‘la casta’

Tot i que al final s’han presentat nou persones, Dante Fachin és el candidat oficialista. S’ha presentat amb un manifest signat tant per la líder de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, i el seu homònim a Barcelona, Marc Bertomeu. La decisió ja està presa, i no haurà estat fruit d’un procés participatiu, sinó de la tria a dit dels de dalt. Com als partits de ‘la casta’ que s’arrisquen a fer primàries. Sense anar més lluny, Collboni es va imposar a les primàries del PSC a Barcelona sense problemes davant de candidats força més mediàtics que ell.

Els falsos processos participatius de Podemos, un clàssic

A Podemos ja estan acostumats a aquests ‘processos participatius’, ja que en les primàries per decidir la secretaria general de Catalunya, Ubasart es va imposar després de rebre el suport del seu amic personal Pablo Iglesias. Al seu torn, en la votació per decidir el líder del partit a Barcelona, el mateix esquema que ha usat la direcció per escollir Dante Fachin es va repetir: Ubasart, Errejón i Monedero –en aquell moment número 3 de la formació- van signar el manifest de suport a la candidatura de Marc Bertomeu, que òbviament es va imposar.