Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Podemos perd les eleccions generals al front català

Podemos s'embolica ara amb un República i una Constitució Catalana sota la tutela de la monarquia espanyola de la família francesa dels Borbó. Aquesta és la proposta que teòricament estaria negociant amb els socis d'ICV-EUiA, Procés Constituent i… Barcelona en Comú. El partit d'Ada Colau que declarava que no sobrepassaria l'àmbit municipalista, surt al rescat de Pablo Iglesias a Catalunya.
 

Redacció
Redacció 18/07/2015

Podemos perdrà les eleccions generals a causa del front català

Les coses se li torncen a Podemos a Catalunya. Sota la denominació 'Catalunya sí que es pot', criticada per la PAH, el partit trenca la lògica estatal de concórrer a les eleccions amb el prefix Podemos, per tal de camuflar-se i fer-se més atractiu a Catalunya. Tal i com denuncia el professor Ramon Cotarelo a l'article 'La república catalana de Podemos', els de Pablo Iglesias s'han empescat una estratègia per a Catalunya que els farà perdre les eleccions a Espanya.

Podemos ha decidit presentar-se a Catalunya amb Iniciativa, i ara ha decidit que també es presentarà a Espanya amb aquesta aliança. Tanmateix, ningú no acaba d'entendre com és possible que conflueixi amb la Izquierda Unida catalana, i no ho faci amb la IU original. L'embolic, i la reacció d'Alberto Garzón amb una plataforma alternativa 'Ahora en Común', i el repunt de PP i PSOE, estan enfonsant els d'Iglesias, que tenen una revolta interna i una empanada mental important a Catalunya. Podemos ja ha caigut de la seixantena-setantena de diputats a la trentena i escaig, una xifra de moment poc rellevant.  

La implicació de Barcelona en Comú a la candidatura 'Catalunya sí que es pot', la clau de la renúncia de Colau a assistir a la propera Diada per la llibertat

Colau ha desoït el compromís amb Esquerra Republicana, la CUP i les entitats sobiranistes d'assistir a la manifestació de l'11S en el moment en el qual s'ha començat a implicar en la candidatura de 'Catalunya sí que es pot'. L'alcaldessa de Barcelona havia dit que la seva formació se cenyiria a l'espectre municipal, però l'aparició de la llista transversal independentista amb Raül Romeva al capdavant els ha trastocat els plans.

Cotarelo ho veu clar: “¿No será que esto de Cataluña los supera?”

Com dèiem més amunt, el professor Cotarelo ha denunciat l'artilugi amb el qual es pretén enganyar els catalans i fer descarrilar la llista transversal: una proposta de república i Constitució catalanes dins l'Estat espanyol. El professor descriu la premissa de la qual parteix Podemos: “Podemos ha dicho muchas veces que ejercitar el derecho a decidir mediante referéndum no es posible por ahora por ser ilegal.” Cotarelo no s'empassa la proposta de Constitució Catalana, ni la de fer una República, sense l'aval d'Espanya i dins d'Espanya.

“Aunque Catalunya si es pot obtuviera el 100% de los votos y de los escaños en el Parlamento catalán, no podría poner en práctica ese propósito por ser mucho más inviable jurídicamente que el referéndum de autodeterminación aquí y ahora. Y no se hable de esa Constitución absolutamente quimérica y esa República Catalana ambas en el seno de la monarquía española. Eso ya es un puro delirio. Mucho más que en el caso de Maciá porque, cuando menos, el coronel esperó a que en España se proclamase la República. Y que este ente fantasmal decida en referéndum su vinculación con el Estado monárquico solamente es pensable en la Freedonia de Sopa de ganso.”

La contradicció podemita

Defensat la unitat d'Espanya amb algunes singularitats pels territoris històrics, i una Constitució i una República al Principat, la contradicció és flagrant i a Espanya -no oblidem, l'objectiu real d'Iglesias-, li ho faran pagar car. De fet, això ha fet que les propostes del PSOE i del PP, però sobretot del PSOE es comencin a veure com centrals i més moderades d'acord amb el que s'espera d'un partit d'Estat, que podria acabar governant amb el suport de Ciudadanos.

 
 

Relacionats