Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Plaga d’insectes a la presó de Picassent

L’Associació Professional de Funcionaris de Presons (APFP) ha demanat tant a la Inspecció de Treball i també a la subdirecció general de Sanitat Penitenciària que ‘elimini’ les plagues de paneroles (en castellà, cucarachas), polls,  mosquits i altres insectes ‘instal·lats’ a la presó de Picassent. Així ho va indicar el president de l’entitat, Javier Saiz, qui va asseverar que ‘ja és hora’ de corregir ‘d’una vegada per sempre’ aquesta situació, ‘pròpia de segles passats’ i que ‘posa en greu risc la salut d’interns i treballadors’.

Redacció
Redacció 06/11/2007

Javier Saiz va subratllar que la ‘majoria’ de vegades que els interns ‘es queixen’ que les seves cel·les ‘estan envaïdes’ per paneroles, i els funcionaris redacten els oportuns informes, l’administració del centre ‘fa cas omís’. ‘El mateix cas -va agregar- els fan als seus propis treballadors quan informen que les seves oficines estan plenes d’insectes’ que, va lamentar, ‘habiten en els calaixos de les seves taules de treball i fins i tot en troben entre els seus estris personals’.

A més, les paneroles especialment es troben en ‘majors quantitats’ en les cuines del centre penitenciari i en els magatzems i dipòsits de menjar, lloc en el qual ‘cohabiten’ amb rates i ratolins i on ‘diàriament es prepara menjar per als interns’. Va destacar que més d’un terç dels interns visitats pels metges de l’establiment ‘són tractats per picades o mossegades d’insectes, o infeccions en la pell produïts pels mateixos’. Aquesta situació afecta als més de 3.000 interns i al miler de treballadors que presten servei en el mateix centre. A aquestes xifres cal sumar els ‘centenars’ d’advocats, familiars, monitors, operaris i altres que ‘diàriament entren a les instal·lacions’.