Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Plaga d’escarabats a la caserna de l’Eixample dels Bombers de Barcelona

El portaveu de la coordinadora de conveni de Bombers de Barcelona, Oriol Salvador, ha denunciat a l’ACN el ‘poc manteniment’ de la caserna de l’Eixample dels Bombers de Barcelona on s’hi han trobat escarabats, la torre on fan pràctiques està apuntalada, les instal·lacions no tenen cap pla d’emergències que es demana als edificis públics, i alguns vehicles han fallat, i no tenen cinturó de seguretat ni GPS. Salvador atribueix la manca d’inversió a una ‘falta de voluntat política’ que s’ha vist agreujada perquè ‘des de fa uns anys està previst que vagi a terra però no se sap quan’. Aquest és un dels motius pels que el col·lectiu ha fet cinc manifestacions els últims mesos.

Redacció
Redacció 21/11/2008

Salvador explica que a la caserna de bombers de l’Eixample, un edifici del 1920 que està previst que serveixi per ampliar l’Hospital Clínic i està situat al número 164-182 del carrer Provença de Barcelona és un espai on estan tot el dia. ‘No és un lloc on hi fem vuit horetes i anem cap a casa’, sinó que ‘hem conviure, esmorzar, dinar, sopar, fer esport i fer pràctiques’, i considera que ‘les instal·lacions no són prou adequades’. El seu estat no és que faci ‘impossible’ la feina, però obliga a fer-la ‘amb uns mitjans que no són els més convenients’.

Les instal·lacions compten amb una torre on els bombers fan pràctiques de rescat, de repel·lar i d’actuar amb escala, que porta temps apuntalada per risc de despreniments sense que s’hi hagin fet obres, per això és ‘una manca de seguretat’. Salvador lamenta que ‘algun dia potser ens ensorrarem nosaltres a la torre i ens hauran de venir a buscar a nosaltres’.

Part de la feina dels Bombers és fer esport per poder intervenir amb garanties. No obstant, aquestes instal·lacions ‘no tenen suficient salubritat’ i per aquest motiu ‘la gent ja no puja i prefereix anar al gimnàs del costat de casa seva quan haurien de poder tenir la capacitat d’estar aquí a la tarda’ per si hi ha alguna sortida. Els lavabos més pròxims a aquest espai tenen alguns tubs rovellats, no tenen paper de vàter i estan bruts.

A la cuina hi fan el menjar per dinar i sopar 30 persones cada dia. Salvador assegura que en diverses ocasions ha vist escarabats. Ha explicat que ‘no fa gaire una periodista en va atrapar un al vol perquè passa sovint’. En aquest sentit, ha exposat que el control de plagues de l’Ajuntament ‘es basa en un bon manteniment i no fer servir lleixius i desinfectants’ i aquesta caserna ‘demostra que va bé, perquè està abandonada i hi ha escarabats’.

Però hi ha alguns problemes de la caserna que poden afectar als serveis de manera directa. ‘Al ciutadà li pot preocupar que per manca de manteniment ens han fallat alguns vehicles’. Assegura que alguns elements dels camions estan espatllats i no s’arreglen o algunes bombes tenen molt limitada la pressió amb la que poden llançar l’aigua. Explica que el foc s’acabarà apagant, i els rescats s’acabaran fent però ‘es podria fer millor’.

Pel que fa a les telecomunicacions, els Bombers de Barcelona van amb fitxes de paper de cada carrer que marquen per on s’ha d’anar i indiquen, per exemple, fins quan estan tallades per obres les vies. Ha explicat que ‘el normal a les ambulàncies d’EUA i a algunes d’aquí són els Tablet PC amb plànols d’edificis singulars’. Assegura que tenir dins on ordinador les dades del mapa de l’Hospital Clínic ‘potser ens podria salvar la vida’. Dins l’ordinador també considera que hi hauria d’haver un llistat de matèries perilloses o especificacions tècniques de cada vehicle amb dades actualitzades.

Salvador considera que no es fan inversions als Bombers de Barcelona per ‘falta de voluntat política’ i que és ‘la repercussió d’haver venut els bombers a un preu tant baix’. Ha explicat que mentre tots els cossos de bombers han evolucionat favorablement, els Bombers de Barcelona s’han ‘estancat per una manca d’inversió en instal·lacions, manteniment de vehicles, material, i els mateixos bombers’. Reconeix que també demanen millores salarials, però ‘no es pot reduir en això el que reclamem’.