Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

‘Pla ha de tenir dret a ser llegit com el que era: un gran escriptor que va treballar en un país ocupat a punta de pistola’

Aquesta setmana directe!cat innova i publica una entrevista d’Enric Vila a Enric Vila, una entrevista del periodista a l’escriptor sobre el seu nou llibre que es publica justament aquest dijous, on ens descobreix el vessant més catalanista de Josep Pla. El llibre busca explicar que Pla era català i que aquesta condició la va portar fins a les últimes conseqüències. En l’entrevista, Vila reflexiona sobre la catalanitat de Pla i sobre les particularitats d’escriure en un país com Catalunya. Així, afirma que Pla no era franquista, com a mínim ‘no tant com els comunistes i la major part del catalanisme montserratí’ i considera que ‘escriure és aprofundir en la pròpia veritat i, en els països normals, hi ha uns principis de veritat que no cal discutir. Aquí cal discutir-ho tot, sempre’.

Redacció
Redacció 05/03/2009

En l’entrevista, Vila considera que ‘el llibre es pot llegir com un homenatge a Madrid i els seus seqüaços per haver fomentat, amb el seu odi, un amor tan profund a la literatura i al país, en Pla’. Sobre l’autor afirma que ‘tenia molta més mala bava que jo perquè era molt més intel·ligent’. En aquest sentit puntualitza: ‘Si m’obrissin la porta de la gàbia em relaxaria’.

Sobre les seves opinions controvertides afirma que només diu ‘amb la boca gran el que la majoria diu amb la boca petita’ i quant a la seva relació amb Josep Pla conclou que imita ‘els grans per aprendre’ amb el problema que ‘a Catalunya, a causa de tants anys de repressió, no hi ha gaire per triar ni per fer barreja’.

Enric Vila ha publicat el llibre entrevista ‘Què pensa Heribert Barrera’ (2001), l’assaig ‘Néstor Luján: el rostre o la màscara’ (2003), la biografia ‘Lluís Companys, la veritat no necessita màrtirs’ (2006) i el llibre de records de Macià Alavedra ‘Entre la vida i la política’ (2007). A més, escriu al diari ‘Avui’ i al seu blog ‘Dietari a destemps‘. Vila també dóna classes de Periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna.