Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Pimec reclama una moratòria dels pagaments de les empreses a la Seguretat Social

El president de la patronal Pimec, Josep González, ha demanat a l’Estat una moratòria de les quotes que paguen les empreses a la Seguretat Social davant la situació de crisi econòmica. La mesura, segons Pimec, seria transitòria fins que els diners del crèdit extraordinari de 10.000 milions d’euros (ampliables a 30.000) que preveu aprovar el govern estatal no arribin a les empreses. Per Josep González, aquesta iniciativa permetria millorar la liquiditat, ja que un 80% de les pimes catalanes tenen problemes arran de la retallada de crèdits. La proposta ha sorgit en una trobada empresarial a Girona i s’emmiralla en les facilitats en aquest àmbit que el govern francès ha donat a les empreses.

Redacció
Redacció 24/10/2008

Els empresaris catalans i francesos s’han reunit aquest dijous a Girona per buscar solucions conjuntes al problema de liquiditat amb què es troben les pimes davant de la crisi. La reunió ha reunit representants de la patronal catalana Pimec –amb 85.000 associats- i la francesa Confédération Génerale de la Petite et Moyenne Entreprise (CGPME), amb 550.000 membres.

El president de Pimec ha posat sobre la taula les principals preocupacions de l’empresariat català davant la manca de liquiditat que afecta les pimes. Segons González, d’ençà que els bancs han tancat l’aixeta dels crèdits, un 80% de les pimes que representen es troben amb problemes de liquiditat.

Davant aquesta situació –compartida també pels seus homòlegs francesos- el president de Pimec ha desgranat una sèrie de mesures que s’han de posar en marxa per evitar que la situació vagi a més. D’entrada, González ha demanat una modificació de la llei per reduir els terminis de pagament entre proveïdors i clients.

‘Una de les conseqüències de la retallada de crèdits és l’increment de la morositat, que s’agreuja perquè els terminis de pagament, que actualment són de 180 dies, són massa llargs’, ha explicat el president. Josep González també ha exposat que la ‘inquietud’ de les pimes es reforça per un altre temor: veure si els diners del crèdit extraordinari que preveu aprovar el govern estatal es destinen a les empreses i particulars.

Moratòria sense recàrrec

En aquest punt, Josep González ha fet una singular proposta: demanar una moratòria a l’Estat de les quotes de les empreses a la Seguretat Social. Segons el president de Pimec, aquesta seria vigent fins que els diners del crèdit extraordinari no arribin a les empreses –termini que el president preveu d’entre dos i tres mesos- i ‘permetria incrementar la liquiditat’ de les pimes.

A més, el president de Pimec també ha demanat que, un cop arribin els diners, no s’apliqui cap recàrrec pel temps que les empreses han deixat de pagar la Seguretat Social. La mesura, que ha sorgit dins la cimera patronal de Girona, s’emmiralla amb una iniciativa que ja ha adoptat el govern francès.

En concret, l’executiu de Sarkozy ha permès als empresaris deixar de pagar durant dos mesos l’assegurança d’atur per als treballadors, sense aplicar cap recàrrec posterior. Segons ha explicat el representant de la CGPME, Jean-Louis Bouscaren, això permet respirar a les pimes, ‘juntament amb les mesures que s’han aplicat al sistema’ bancari francès.

Per acabar, el president de Pimec ha fet un símil que, al seu parer, és molt explicatiu per veure la situació en què es troben les petites i mitjanes empreses. ‘Som com una persona que s’ofega, i no en qüestió d’hores sinó de minuts; si es triga gaire a prendre mesures, el mal serà més important’, ha conclòs.