Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Pilar de Borbón: “Sóc una modesta mestressa de casa que intenta donar un cop de mà a tots”

Els Papers de Panamà han revolucionat la premsa, ràdios i teles d'aquests últims dies. Un dels escàndols més notoris ha estat trobar a la llista d'empreses establertes al país centreamericà la Delantera Financiera SA presidida, ni més ni menys, que per la germana del Rei Borbó Juan Carlos I. Aquesta empresa es va obrir just quan Juan Carlos prenia possessió als anys 70 i es va tancar el 2014,  cinc dies després que el Rei abdiqués. 

Redacció
Redacció 06/04/2016
Gràcies al perfil de Twitter Maldita Hemeroteca @Mhemeroteca, hem pogut rescatar un document on es pot veure a la germana del rei Juan Carlos I, Pilar de Borbón, en una entrevista a Antena3, concretament al programa Espejo Público conduït per Susanna Griso a finals del 2013.
 
A l'entrevista, Pilar de Borbón responia sobre el seu paper a la casa reial i va dir textualment: “Jo sóc una modesta mestressa de casa que intenta donar un cop de mà a tots”. Amb aquestes paraules ens imaginàvem, doncs, a la Pilar fent de tieta i portant els besnéts a escola o preparant una tàper amb croquetes als nebots. Però no era així: darrere aquestes paraules hi havia una societat opaca a Panamà, Delantera Financiera SA, presidida per ella mateixa durant quaranta anys.   
 
Una empresa vinculada al Rei
 
Cal recordar que l'empresa presidida per Pilar es va obrir just quan Juan Carlos I obtenia més poders estatals per la deteriorada salut del dictador Francisco Franco i que, justament, va tancar el 2014 amb l'abdicació del Borbón. Cal recordar que, casualment, o no, la primera recepció oficial de Felipe VI va ser al president de Panamà i l'última de Juan Carlos I va rebre també, tal com us explicàvem aquí.