Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Petits patriotes espanyols

La setmana passada es coneixia la sentència sobre la denúncia interposada per Ciutadans (C’s) contra l’anunci de les seleccions catalanes emès l’any 2006. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya […]

Redacció
Redacció 06/07/2010

La setmana passada es coneixia la sentència sobre la denúncia interposada per Ciutadans (C’s) contra l’anunci de les seleccions catalanes emès l’any 2006. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya asseverava que, per raó de ser els nens protagonistes, l’espot podia afectar el desenvolupament moral dels menors. Malgrat no es va dir res sobre l’eslògan ‘Una nació, una selecció’, el Tribunal va considerar l’anunci com a ‘discriminatori’. De la sentència s’extreia doncs que els nens han d’estar, públicament, al marge de qualsevol avatar nacionalista.

Fent però una ullada per les manifestacions patriòtiques que es realitzen per Espanya, sembla que aquesta sentència es converteix en paper mullat. Un bon exemple el trobem a la festa de final de curs del Colegio Maristas de Sanlúcar la Mayor de Sevilla, on els nens són els principals protagonistes dels balls i desfilades. El tema no tindria més història si no fos per la utilització que es fa dels menors, que actuen al servei de la pàtria. D’aquesta manera es veu, enmig d’un mar de banderes espanyoles onejant, nombrosos menuts vestits de mariners, guàrdies civils i infermeres que desfilen talment com si s’hagués retrocedit trenta anys en el temps. Amb un pas marcial i al so de música militar, els nens van besant una gran bandera espanyola palplantada al mig de l’escenari mentre les nenes, que no poden ser soldats, s’ho miren brandant les petites banderes que tenen a les mans.

L’escena demostra l’evident manipulació dels nens que fan els pares per divertir-se. Ho fan, a més, servint-se dels símbols espanyols com la bandera o la guàrdia civil. Els nens que a Catalunya provoquen sentències a Andalusia desperten aplaudiments.