Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Personalitats catalanes demanen respecte pels drets dels presos bascos

64 personalitats del món de la política, la cultura, la universitat, el periodisme o el dret, entre d’altres, han signat un manifest aquest dimarts per reclamar els drets dels presos bascos. Entre els signants hi trobem l’exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, el coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, l’eurodiputat d’ERC Oriol Junqueras, els músics Lluís Llach i Feliu Ventura, els professors Josep Maria Terricabras i Salvador Cardús, o el futbolista Oleguer Presas han advocat perquè l’Estat espanyol deixi d’utilitzar el dret penitenciari com a instrument polític.

Redacció
Redacció 08/02/2011

Segons recull el Gara, el manifest arriba set anys després que 75 entitats van fer públic el ‘Manifest de la Virreina’ amb les mateixes reivindicacions que han presentat a 2011 aquestes 64 personalitats. Demanen que davant del nou escenari polític que es planteja al País Basc és moment d’acabar amb la política penitenciària desigual aplicada als presos bascos.

Han reclamat la posada en llibertat dels presos malalts així com el respecte ‘escrupolós, legalment previst, dels drets que assisteixen a tota persona privada de llibertat: a la salut, la integritat física i psíquica, a l’educació, la intimitat i a relacionar-se amb el seu entorn familiar i social sense dificultats afegides ni vulneracions de cap tipus’.