Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Perpinyà relleva Lleida com a Capital de la Cultura Catalana

Perpinyà iniciarà el pròxim dia 1 de gener la seva Capital de la Cultura Catalana 2008 i rellevarà a Lleida com a referent per a tot l’àmbit lingüístic i cultural català. Perpinyà va ser elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2008 per un jurat constituït per rectors de set universitats de l’àmbit lingüístic català. La capitalitat s’articularà al voltant de la pacificació, de la pau i del pacifisme a través de la figura tutelar de l’Abat Oliba, abat de Ripoll i de Cuixà (1008), creador de la ‘Pau i Treva’, figura cabdal per la seva ciència, ascetisme i talent diplomàtic i la signatura del qual és l’emblema de Perpinyà 2008.

Redacció
Redacció 31/12/2007

Al seu voltant s’esmentaran els personatges emblemàtics de la Catalunya del nord que varen il·lustrar aquest concepte de recerca de la pacificació, com són Francesc Eiximenis, filòsof inventor de la pau social i que va ser patriarca de Jerusalem; el rabí perpinyanès Al Meiri, gran promotor del diàleg religiós; Miquel Giginta, fundador de les cases de la misericòrdia; Geroni Cros, autor del primer escrit pacifista, així com Walter Benjamín i Pau Casals, intel·lectuals il·lustres del segle XX.

Com a Capital de la Cultura Catalana 2008 Perpinyà desenvoluparà més de cent activitats en diversos àmbits. Destaquen més de seixanta exposicions que abasten tots els camps i totes les disciplines de la creació. De l’escultura al còmic passant per la pintura o la fotografia, la capital del territori històric de la Catalunya del Nord presenta la riquesa de la seva història, però també d’una actualitat encaminada per grans creadors com Dalí, Comelade, Capdeville, Cappa, Maillol, entre d’altres.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha declarat aquest dissabte que ‘estem convençuts que per a Perpinyà la seva Capital de la Cultura Catalana 2008 marcarà un abans i un després molt més positiu. I això és conseqüència del treball de preparació fet fins ara i per la implicació de tots els estaments socials en la capitalitat. A més, un projecte transfronterer com és la Capital de la Cultura Catalana ajuda a potenciar la integració europea’.

Pel que fa a Lleida, que amb el canvi d’any dóna el relleu a Perpinyà com a capital cultural, Xavier Tudela ha recordat que ‘els milers de persones que s’han desplaçat fins a Lleida per a participar en alguna activitat específica de la capitalitat o celebrada en el marc de Lleida 2007 han pogut conèixer o reconèixer la gran transformació que en els darrers anys ha tingut la ciutat i la potència cultural que té Lleida. Persones que han estat positivament sorpreses per la realitat actual de la ciutat més important de Ponent’.

En l’àmbit intern lleidatà, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ha volgut destacar especialment dos fets, més enllà del miler d’actes desenvolupats, ‘tots els quals mereixen el nostre agraïment i reconeixement per l’esforç de les persones que hi han participat’. En primer lloc, ha expressat Xavier Tudela, ‘Lleida 2007 ha superat els cinc mil voluntaris i això demostra que la ciutat és capaç de plantejar-se grans reptes i superar-los. La implicació social en qualsevol esdeveniment o repte col·lectiu és fonamental per assolir l’èxit. En conseqüència, el futur és completament obert i sense límits per a Lleida i, des de Lleida per a la resta del país. I en segon lloc el fet que gairebé tres-centes entitats de la societat civil han donat suport i participat en Lleida 2007’.

La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior. Les ciutats de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i Figueres 2009 són sis municipis designats fins ara com a Capital de la Cultura Catalana.

D’altra banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ha informat que pel que fa a la Capital Americana de la Cultura Brasília serà el referent cultural dels països del continent americà durant el 2008. Fins ara han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006, Cuzco (Perú) 2007, i Brasília (Brasil) 2008.

Quant a la Capital Brasilera de la Cultura el referent cultural nacional del Brasil, el cinquè país més poblat del món, serà Caxias do Sul (Rio Grande do Sul). Aquesta ciutat serà la tercera capital brasilera de la cultura després d’Olinda 2006 (Pernambuco) i São João del-Rei 2007 (Minas Gerais). Durant el 2008 s’elegirà la primera capital cultural dels Estats Units d’Amèrica. La ‘US Capital of Culture’, igualment com la Capital Americana de la Cultura i la Capital Brasilera de la Cultura, estan impulsades per l’organització Capital de la Cultura Catalana, a través del Bureau Internacional de Capitals Culturals. La Capital Europea de la Cultura 2008 serà la ciutat de Liverpool (Regne Unit) a qui acompanyarà Stavanger (Noruega).