Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Per Solbes el finançament està ‘pràcticament tancat’

|

- Publicitat -

El vicepresident econòmic ha reiterat que acordar un nou model de finançament és un pacte de ‘gran complexitat’ en el que segueixen treballant. Això sí, segons Solbes, ‘pràcticament el tema està tancant’, afegint, ‘el que no vol dir que no hi hagi serrells i no continuem tancant alguns punts’.

Solbes ha reconegut que el govern espanyol ha tingut en compte les eleccions basques i gallegues, en especial aquestes darreres, perquè Galicia també modificarà el seu model de finançament amb aquest acord. ‘Aquest factor s’ha de considerar’ per tal de decidir quan es convoca el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), escenari en el què el govern espanyol i les comunitats haurien d’acordar la base econòmica del model.

Publicitat

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar durant la seva darrera compareixença al Congrés que l’administració està fent tot l’esforç per ‘aprimar-se’. Precisament, el que es farà amb el finançament és aportar recursos i transferències a les autonomies. Els territoris tindran més recursos i l’Estat menys. El president espanyol va alertar que no pot ser que les comunitats ‘incorporin greix’ sinó que l’objectiu és que tinguin ‘un múscul administratiu adequat’.

Sobre aquest extrem Solbes no ha volgut concretar quant ‘s’aprimarà’ l’Estat. ‘Els recursos són iguals i n’hi han més per les comunitats, n’hi haurà menys per l’Estat, és així de simple’, ha dit sense voler especificar més.

El govern espanyol va descartar a principis de mes celebrar cap trobada pública per tirar endavant el finançament i esperar a finalitzar les eleccions basques i gallegues. El passat 6 de febrer, la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va explicar que falten ‘serrells’ per tancar el nou model de finançament i que esperen solucionar-ho en els ‘pròxims dies o setmanes’. De la Vega va assegurar que ‘no hi ha cap problema’ que les negociacions ‘a vegades avancen i a vegades es detenen més’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut