Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Per Ridao una sentència adversa del Constitucional sobre l’Estatut “abocaria” a una nova consulta a les urnes

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha advertit aquest dissabte que en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) emetés una sentència adversa sobre l’Estatut es produirà un ‘xoc’ de legitimitat ‘molt greu’ entre la voluntat expressada de forma ‘molt’ majoritària pel poble de Catalunya a les urnes i la voluntat d’un òrgan de l’Estat que en aquests moments, ha assenyalat, ‘es troba totalment deslegitimitat en tant que és víctima de la instrumentalització partidista per part de PSOE i PP’. En aquest sentit, Ridao ha destacat que una sentència contrària sobre l’Estatut ‘abocaria’ a una nova consulta a les urnes.

Redacció
Redacció 05/05/2008

Ridao també ha afirmat que ‘tant perniciosa seria una sentència interpretativa amb una lectura rígida o a la baixa del text estatuari com una sentència declarativa que anul·li algun dels seus preceptes’. En el cas que el TC qüestioni la bilateralitat, Ridao ha afirmat que això suposaria un ‘retrocés’ en relació al que preveia el mateix estatut de 1979 i ‘buidaria el contingut d’almenys tres títols: el relatiu a les competències, el que fa referència a les relacions institucionals Estat-Generalitat i el que regula el finançament’ i ha afegit que en conseqüència ‘la columna vertebral de l’Estatut es veuria greument afectada’.

No obstant, Ridao creu que no cal posar-se la bena a la ferida abans d’hora ‘perquè cal tenir en compte que en aquests moments el TC no ha començat a deliberar els set recursos interposats contra l’Estatut’ però, tot i així, el portaveu republicà ha dit que ‘cal preveure un probable escenari negatiu’. En aquest context, Ridao ha afegit que Esquerra propugna tres opcions en cas que es confirmi una segona ribotada. La primera, que la Generalitat actuï com el govern basc que prescindeix habitualment, ha dit Ridao, del criteri del tribunal fins que no s’hagi renovat en profunditat i constitueixi un àrbitre equitatiu i imparcial.

En segon lloc, cal procedir, segons el dirigent republicà, a un desplegament normatiu ‘de facto’ de les previsions de l’Estatut aprovat desafiant novament l’Estat, com històricament ja va succeir, recorda Ridao, durant la República amb la llei de contractes de conreu. I, finalment, Ridao ha afirmat que si la retallada és substancial, caldrà buscar la unitat de tots els partits de tradició catalanista per tornar a consultar a les urnes al poble de Catalunya sobre el pronunciament del TC i l’eventual ratificació del text aprovat en el seu moment.