Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Per què va disminuir la violència de la policia espanyola durant l’1-O justament al migdia?

Redacció| El màxim responsable de la Guàrdia Civil, el coronel Diego Pérez de los Cobos, ha dit -en un informe que ha entregat al jutjat de Barcelona que investiga les càrregues de l'1-O i al qual ha tingut accés l'agència 'Efe'- que la violència de la policia espanyola durant l'1-O va disminuir al migdia per tal de protegir edificis de l'Estat i les dependències de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Barcelona. El Ministeri d'Interior va replegar els agents espanyols perquè pensava que hi hauria concentracions de protesta davant aquests edificis i els va enviar a defensar-los. A més, el text apunta que “cada vegada era més difícil” intervenir per la quantitat de gent que protegia els col·legis electorals. 

Redacció
Redacció 11/01/2018
Justificació de la violència policial

 
De los Cobos, que ha presentat l'informe a petició del jutge, ha aprofitat per justificar la violència de la policia espanyola: diu que la intervenció policial es va centrar “exclusivament” en retirar les urnes i el material de votació i “no en el tancament i desallotjament” dels locals. En aquest sentit, assegura que la intenció era crear “la menor afectació possible” però va ser necessària la “mínima força imprescindible” davant la “resistència passiva organitzada” i les “accions de violència directa” dels votants. 
 
 

Crítiques als Mossos

“Absoluta passivitat i nul·la col·laboració”. Aquest és segons l'informe el paper que van jugar els Mossos d'Esquadra que -a més, diu De Los Cobos- van voler “entorpir i obstruir” l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. En aquest sentit, assenyalen el Mosso d'Esquadra que escortava l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí quan va oposar resistència pacífica a la policia espanyola en el seu local de votació.