Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Per quan la retirada del Premi internacional Catalunya 2012 a Lula da Silva?

Ara que retirar medalles i honors a infantes i expresidents de la Generalitat tacats per l’ombra de la corrupció està a l’ordre del dia, potser caldria plantejar-se la retirada del Premi Internacional Catalunya 2012 a un dels referents de partits de les esquerres com Podemos o ICV. L’expresident Lula da Silva ara acorralat per la corrupció, aquest dies és protagonista  d’un escàndol majúscul que fins i tot posa en dubte els seus valors democràtics. 

Redacció
Redacció 21/03/2016

L’any 2013 el president en funcions Artur Mas va distingir l’expresident brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, amb el XXIV Premi Internacional Catalunya. En el discurs de lliurament del premi, Xavier Rubert de Ventós, president delegat del Jurat del Premi, reconeixia el tarannà personal de Lula da Silva, caracteritzat per la transformació de l’esquerra ideològica i dogmàtica en una força més pragmàtica i fer política popular però, lluny del populisme.

Quan Lula lloava Podemos i Pablo Iglesias l’expresident

A més dels ecosocialistes, que sovint s’han emmirallat amb el partit de Lula da Silva i amb la seva figura i lideratge, Podemos també ha estat un admirador de l’expresident brasiler. El juny del 2015, Lula, en un encontre públic amb Felipe González a São Paulo, lloava Podemos i el govern de Carmena i Colau: “Podemos em recorda al Partit dels Treballdors (la formación de Lula i de la actual presidenta, Dilma Roussef), en els seus orígens el 1980, això em sembla ara Podemos a Barcelona o Madrid” i considerava bo que es produís un encontre entre el PT i els dirigents de Podemos.

Mesos després, a l’octubre del mateix any, el líder de Podemos Pablo Iglesias celebrava la “lluita” de Lula per “una Iberoamerica més justa i solidària”. Però després que la Fiscalia de Brasil hagués identificat l’expresident Lula da Silva  com a un dels principals beneficiaris de la trama de corrupció a la petroliera  Petrobras, el líder de Podemos ha mantingut un silenci sepulcral.

Detenció, difusió d’una conversa telefònica, jurament com a ministre i suspensió cautelar

Lula va ser detingut en el marc de l’operació Lava Jato, que investiga una xarxa de corrupció i blanqueig de capital vinculada principalment al partit al que pertany Lula i  la actual presidenta, Dilma Rousseff. La Fiscalia assegura que “possiblement” la influència de l’expresident va servir “abans i després del seu mandat” perquè l’esquema de corrupció s’estengués i és perpetués”.

Lula i Rousseff també han generat una forta polèmica després de la difusió d'una conversa telefònica en què l’actual presidenta del Brasil oferia a Lula un nomenament com a ministre perquè l'utilitzés “en cas de necessitat”. Recordem que finalment  Lula va jurar el càrrec de ministre  i el seu nomenament ha estat suspès cautelarment.

I la Fundació Princep d'Asturies li retirarà el premi?

Lula da Silva va rebre el premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional 2003.