Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Per Pujol la confiança que hi haurà “joc net” al Constitucional amb l’Estatut ha “desaparegut”

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha alertat aquest dimecres que la confiança que ‘el joc serà net’ al Tribunal Constitucional amb l’Estatut ‘ha desaparegut’ i que ‘el paper d’àrbitre no apareix per enlloc’. Pujol ho ha qualificat de ‘molt greu’ i ha advertit que ‘quan les institucions del país perden força és la mateixa democràcia qui recula, un pas que no ens podem permetre’. Pujol ha alertat que ‘l’intent de politització creixent de les institucions pot fer tant de mal com quan fa uns anys hi hagué l’intent de judicialització la política’. A més, ha afegit que ‘aquelles societats que no preserven del joc partidista les seves institucions cauen en el descrèdit’.

Redacció
Redacció 02/05/2008

En un article al butlletí del Centre d’Estudis que porta el seu nom, Pujol ha recordat les paraules de l’expresident del Congrés dels Diputats, Manuel Marín, que alertava sobre ‘la pèrdua de prestigi i de respecte del que en són víctimes les principals institucions de l’Estat’. Pujol ha recordat que Marín assenyalava l’origen en ‘pressions sobre les institucions fruit de les lluites partidistes’, bàsicament per part de PP i PSOE, ‘i de la manera d’exercir la política que sembla haver-se instal·lat al país d’una manera tan corrosiva com permanent’. Pujol s’hi ha mostrat d’acord.

Pujol considera que ‘per sobre del joc lícit i democràtic de la política i l’oposició’ hi ha ‘la necessitat de preservar les institucions, la necessària transparència i neutralitat de les quals és l’element que les hauria de justificar, preservar i avalar’.

L’expresident considera que ‘en els darrers temps’ s’han ‘transgredit’ el ‘sentit del límit, les formes i l’autonomia de les institucions’. I ha afegit que ‘on més s’ha visualitzat aquest joc interessat ha estat en el Tribunal Constitucional’, que veu ‘pressionat fins a la paralització en temes tan importants per a la configuració del model territorial’, com l’Estatut. ‘En aquest cas podríem dir que s’han perdut totes les formces, el paper d’àrbitre no apareix per enlloc i la confiança en que el joc serà net ha desaparegut’.