Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Per Pujol el problema de l’aigua a Catalunya ve donat per la “demagògia” política catalana

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat que el problema de la sequera a Catalunya no és només de l’aigua, sinó de ‘la manera de fer’ de la política catalana, basada en la ‘manca de seriositat, la incongruència i la demagògia’. Pujol ha explicat que només amb les dessaladores es podria posar fi al problema de la sequera, i ha assegurat que amb tota aquesta polèmica només s’ha aconseguit que ‘hi hagi qui pensi que la Generalitat serveix de ben poca cosa’. En aquest sentit, ha assegurat que hi ha persones del Govern actual que han actuat ‘amb fatxenderia’ i que després han tornat ‘amb la cua entre les cames de Madrid’.

Redacció
Redacció 07/05/2008

Pujol ha pronunciat aquestes paraules en una conferència sobre la gestió de l’aigua a Catalunya entre l’any 1980 i el 2003. L’expresident ha defensat la opció del Roine com a solució pels problemes d’aigua a Catalunya. En aquesta línia s’ha preguntat ‘perquè no fem un estudi, que està fet, sobre el transvasament del Roine?’ , i ha afegit ‘ potser perquè la paraula transvasament no es pot utilitzar?’

Tot i això, ha dit que sense aquest transvasament, ‘només amb les dessaladores es podria resoldre el problema’. Això si: ‘agafant el compromís de produir l’energia que gastarem ‘ amb aquestes infraestructures. També ha explicat que les dessaladores es podrien combinar amb la utilització de les depuradores, la utilització de pous i el fet d’arribar acords amb el sector agrícola. Uns acords que podrien arribar en forma de compensacions sempre que ‘això no fos utilitzat per fer desgast polític’.

En aquesta línia de propostes de solucions, Pujol també hi ha afegit la interconnexió dels sistemes ATLL i CAT. En aquest punt, s’ha defensat de les critiques que culpen el Govern de CiU dels problemes actuals i per això ha preguntat a Montilla: ‘això que fareu ara, president, on ho endollareu?’, en referència al minitransvasament creat pel Govern de Pujol.

L’expresident també ha lamentat l’actuació del Govern en tota la polèmica de la sequera, i assegura que s’ha actuat amb ‘fatxenderia’ ja que era evident que fer un transvasament no és competència de la Generalitat. I ha afegit que la fatxenderia és un pecat de la política actual.