Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Per Muriel Casals el poble demana que no s’acati la sentència

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha afirmat que després de la multitudinària manifestació del 10-J els polítics catalans ‘han de negar-se a tornar enrere’ i ‘no acceptar’ la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut. Creu que la classe política ha de dir que ‘no accepta la legalitat’ procedent de Madrid que trenca el pacte constitucional i actuar ‘seguint les lleis aprovades pel poble català’. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Muriel ha expressat que aquest és ‘gairebé el mandat’ que els han donat el més d’un milió de catalans que van sortir al carrer dissabte, un mandat que ‘poden i han de fer’.

Redacció
Redacció 12/07/2010

Dos dies després de la marxa en protesta per la sentència del TC, la presidenta de l’organització que va liderar la manifestació creu que són ara els polítics els que ‘tenen la resposta i l’actuació a les seves mans’. ‘Ells tenen la paraula i malgrat ser difícil no poden i han de negar-se a tornar enrere’.

‘Estan davant la fidelitat al seu poble, als seus electors’ explica la presidenta d’Òmnuim i, davant unes lleis que el poble considera que ‘no mereixen lleialtat’, només hi queda ‘la deslleialtat a la sentència’, afirma. Per Muriel el TC ha fet un ‘molt mal favor a la democràcia espanyola’ i creu que ‘els polítics tenen gairebé el mandat del poble català de no acatar la sentència’.

Front comú a Madrid i aquí

Sobre la posició dels polítics catalans a Madrid, Muriel creu que ‘és inevitable’ que hi hagi un front comú de tots els grups perquè, amb ‘totes les bones formes’, treballin per un mínim que es comú a tots i que és fer complir l’Estatut. En aquest sentit, ha afegit que precisament perquè ‘no hi ha diferencies molt grans entre els partits pel que fa a la defensa del catalanisme’, la resposta a la situació actual requereix una resposta conjunta ja, que no ‘s’ha de fer esperar a veure qui guanya les eleccions’ al Parlament, previstes per a la propera tardor.

‘No va ser una manifestació independentista’

Muriel ha catalogat de ‘gran èxit’ la manifestació, la qual considera que ‘no va ser independentista’. Va ser una manifestació amb ‘moltíssima gent’. ‘Hi havia independentistes, autonomistes, federalistes i segurament també algunes persones a favor de la unitat d’Espanya. Perquè era sobretot una manifestació a favor de la democràcia’, ha explicat.

La presidenta D’Òmnium ha reconegut que veritablement ‘es van sentir molts crits independentistes’ però no creu que tots els manifestants fossin defensors d’aquesta opció malgrat que certament ‘el veredicte i la sentència serveixen per estimular el sentiment independentista’, ha conclòs.