Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Per Mas “no hi ha excusa per allargar el calendari del finançament”

El president de CiU, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que ‘no hi ha excusa per allargar el calendari del finançament’. Mas ha fet aquestes declaracions després que algunes informacions periodístiques apuntessin que el govern espanyol vol demorar fins al 2010 el nou finançament autonòmic. El líder de CiU ha tornat a reclamar al president de la Generalitat, José Montilla, que assumeixi el lideratge i ‘organitzi amb la màxima rapidesa una cimera de líders polítics catalans’.

Redacció
Redacció 06/05/2008

El Govern ha assegurat que no té ‘cap dubte’ que hi haurà acord sobre finançament durant aquest any i assegura que ‘no donarà un pas enrere’ i treballarà ‘per complir l’Estatut i el model de finançament previst en el mateix, amb un únic objectiu: l’entrada en vigor del nou model a partir del proper any 2009’. Fins i tot el ministre d’Economia, Pedro Solbes, ha desmentit aquestes informacions. No obstant això, Mas ha manifestat que ‘dóna crèdit’ a aquestes informacions. ‘Encara que el ministre ho desmenteixi hi ha una voluntat d’ajornar aquesta negociació’, ha ressaltat.

En una roda de premsa al Parlament, ha reiterat el missatge que va llançar aquest dilluns i és que ‘el govern socialista maniobra per fer l’ajornament de la negociació del finançament esperant una sentència a la baixa del TC per poder negociar-lo amb unes condiciones més favorables als seus interessos’. En aquest sentit, ha ressaltat que ‘no hi ha excusa per allargar el calendari del finançament’. Acte seguit, ha recordat que ‘hi ha hagut dos anys sencers per negociar el finançament de l’Estatut que va ser aprovat en referèndum’.

El president de CiU ha acusat a Montilla i al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de no posar fil a l’agulla i malgastar els dos anys que han tingut per començar a negociar. Mas també ha dit que el nou finançament ‘és una necessitat de país’.

En aquest sentit, ha destacat que ja que ‘tot apunta que l’ajornament es pot produir, ha emplaçat ‘un cop més’ a Montilla ‘a organitzar amb la màxima rapidesa una cimera de líders polítics catalans’. ‘El president ha d’assumir el lideratge que li pertoca’, ha manifestat Mas.

Així mateix, ha ressaltat les condicions que s’han de posar en aquesta condició i és que ‘no s’acceptarà que s’alteri el calendari del sistema de finançament; no s’acceptarà renunciar a la bilateralitat entre Catalunya i Espanya; i no s’acceptarà que sigui rebaixat el que diu el sistema de finançament’. ‘La negociació ja es va fer, ara s’ha d’aplicar una llei’, ha declarat Mas, qui ha afegit que ‘no pot ser que en aquests grans temes de país el president no digui ni piu’.

Mas ha contestat al secretari general d’ERC, Joan Puigcercós, qui ha dit que CiU és culpable de l’actual model de finançament i que es pugui aplicar gradualment durant cinc anys. Segons el president de la federació nacionalista, Puigcercós ‘no està fi perquè té un congrés, ja que resulta que el que es va acordar entre el PSOE i CiU que es pot anar aplicant progressivament el finançament era la proposta del tripartit que no es va tocar’. ‘Que no s’atabalin que això és el que demanaven i volien’, ha criticat.