Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Per la Generalitat l’acord de finançament és lluny del ‘pràcticament tancat’ de Solbes

|

- Publicitat -

Ausàs ha deixat clar que no hi ha acord perquè ‘Catalunya no vol i ha dit que no a les propostes que han arribat’. ‘S’ha de dir molt menys que hi ha un acord tancat, i s’ha de treballar molt més perquè hi hagi acord’, ha afegit. Ausàs ha recordat que les dues parts han de dir que sí a l’acord i ha afegit que Catalunya ‘continuarà dient que no si les propostes no s’ajusten a les seves necessitats’. ‘No volem un acord de finançament que suposi pa per avui, però gana per demà’, ha dit.

D’aquesta manera, el conseller creu que ‘cal relativitzar’ els anuncis de l’Estat que ja hi ha acord, tot recordant s’han donat diverses dates per un possible acord, com la de finals del 2008, mitjans de gener o just a l’inici de la campanya electoral basca i gallega. Ausàs, que ha apel·lat a la unitat de les forces polítiques catalanes en aquesta qüestió, ha demanat, doncs, ‘relativitzar’ les paraules de Solbes, ja que ‘s’han posat dates en diverses ocasions i no s’han complert’ i les afirmacions ‘no s’ajusten a la realitat’.

Publicitat

Aquest dimarts, el Govern ha trencat el silenci de les últimes setmanes en matèria de finançament, però no ha parlat sobre com explicar davant la ciutadania la negociació del finançament, sinó sobre l’estat de les negociacions. A més, no hi ha hagut novetats pel que fa a l’estat de les negociacions. El president d’ERC, Joan Puigcercós, va advertir el president que la ‘negociació silenciosa’ del finançament no és una bona estratègia, i també va demanar a l’executiu fer ‘pedagogia’ a Catalunya i explicar què impedeix que hi hagi un acord.

El conseller ha advocat per mantenir la ‘fermesa’ en la negociació, i també la ‘discreció’. ‘No aconseguiríem un bon acord si la discreció no fos una qüestió prioritària’, ha dit. Per Ausàs, cal fer ‘compatible explicar a la gent el que ha de saber’, però ‘sabent que tot no es pot explicar per un principi elemental de garanties d’èxit’.

El conseller de Governació i Administracions Públiques ha assegurat que ell mateix parla ‘cada setmana’ de finançament en les seves visites territorials. ‘De finançament en parlem contínuament, jo i altres consellers allà on calgui’, ha dit, negant d’aquesta manera que s’hagi imposat una ‘llei del silenci’ sobre aquesta qüestió. Ausàs ha remarcat que els consellers d’ERC són abans ‘consellers del Govern, no d’una formació política o d’una altra’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut