Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Per ETA el Pla Ibarretxe és un frau “vestit de reforma autonòmica”

ETA ha fet públic a través del diari Gara un nou comunicat datat el passat dilluns, 26 de maig, en què assegura que ‘si no es dóna una resposta adequada al problema, el conflicte persistirà’ i adverteix que ni amb ‘l’estratègia repressiva’ dels governs de París i Madrid, ni amb ‘fraus vestits de reforma autonòmica’ se solucionarà el conflicte. Segons el comunicat, tan sols un marc democràtic que doni resposta a la autodeterminació i la territorialitat ‘ens posarà en el camí de resoldre el conflicte. En el comunicat, ETA també assumeix quatre atemptats, entre els quals consta el del passat 14 de maig contra la casa quarter de Legutiano.

Redacció
Redacció 30/05/2008

L’escrit, en què la banda també assumeix quatre atemptats, s’interpreta com la resposta al Pla Ibarretxe que el lehendakari ha presentat aquesta setmana. L’organització critica amb duresa el PSOE i el PNB, dues formacions que mantenen un ‘joc vergonyós’ i que ‘es barallen per les eleccions en una ridícula disputa per veure qui aconsegueix la cadira d’Ajuria Enea’.

En aquest punt, assenyala que ‘alguns, podrits pel partidisme, fins i tot deformen el dret a decidir’ i carrega contra ‘aquells que presenten pseudoinstitucions i plans buits en lloc del reconeixement institucional de Lepurdi, Nafarroa Beherea i Zuberoa’.

Segons ETA, ni el PSOE ni el PNB tenen ‘res sensat a oferir’ a Euskal Herria i tan sols poden aportar ‘un futur fosc ple de límits’. La crítica es dirigeix també contra Nafarroa Bai, que ‘va prometre un canvi a Nafarroa i pel contrari ara viu a l’ombra de la millora del Foro’.

La banda assegura que Euskadi necessita ‘un marc democràtic que garanteixi tots els drets, faci factibles totes les opcions polítiques i, per tant, possibiliti la consecució de la independència’.

Aquest marc, apunta, ha d’incloure ‘poder polític real i les necessàries competències per oferir un desenvolupament més gran a la construcció nacional’, i ‘per mitja`d’una autonomia que comprengui el reconeixement nacional’, ‘possibiliti la institucionalització d’Ipar Euskal Herria i la unitat territorial d’Hego Euskal Herria’.

ETA assegura que Madrid i París ‘s’equivoquen’ perquè ‘si no es dona resposta al fons del problema, el conflicte persistirà i ens estaran obligant a seguir lluitant com fins ara’ i la banda ‘no està disposada a eludir la seva responsabilitat’.

La solució, segons ETA, ‘no arribarà ni amb repressió ni amb els ‘fraus que vestits de reforma autonòmica podrien arribar en un futur’.

Segons la banda de l’operació militar de Bordeus en què la policia francesa va detenir el considerat número ú de l’aparell militar i polític d’ETA se’n desprèn que ‘la caça de militants i responsables d’ETA és una de les prioritats dels estats espanyol i francès’.

Aquestes operacions, segons ETA, constitueixen una part important de l’estratègia repressiva’ amb ànim ‘d’ofegar el moviment d’alliberament’ que ‘colpeja a tots aquells agents que aposten per un canvi polític real i a tots els que lluiten”. Amb aquest objectiu, diu el comunicat, ‘fins i tot la podrida democràcia s’ha tret la màscara’.

Assumeix l’assassinat de Legutiano

En el comunicat, ETA també assumeix quatre atemptats, entre els quals consta el del passat 14 de maig contra la casa quarter de Legutiano en què va assassinar al guàrdia civil Juan Manuel Piñuel. Els altres tres són els del dia 1 a Donostia i Arrigorriaga contra la seu d’Osalan i el pavelló del Ministeri de Treball, i el del 19 de maig contra el Club Marítim de Getxo.