Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Per Duran la reforma de la Constitució espanyola és un ‘gravíssim error’ però no hi vota en contra

Els deu diputats de CiU i els sis del PNB no han votat aquest divendres la reforma de la Constitució espanyola al Congrés dels Diputats. Ho han fet en protesta pel procediment amb què s’ha tramitat la modificació i per la marginació que han rebut per part del PSOE i del PP. Tampoc han votat la reforma ERC, IU, ICV, Na-Bai i BNG que han expressat la seva repulsa abandonant l’Hemicicle en el moment de la votació. Gaspar Llamazares s’ha mantingut a l’escó només el temps necessari per impedir que es poguessin votar els acords assolits a última hora entre CiU, el PSOE i el PP en forma de dues esmenes transaccionals de caràcter tècnic.  Tan bon punt ha acabat la votació el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat que’l’espectacle’ de la sessió d’aquest divendres posa de manfiest que la reforma ‘no s’ha fet bé’ i que és ‘un gravíssim error’. 

Redacció
Redacció 02/09/2011

‘El que comença malament acaba malament’ i ‘lamento profundament que es faci aquesta reforma només entre dos i excloent la resta’, ha sentenciat Duran que s’ha mostrat ‘profundament pessimista’ respecte al tràmit al Senat.  

El portaveu de CiU ha explicat que estaven d’acord amb introduir estabilitat pressupostària, però no comparteix que s’hagi de fer a la Constitució i en una llei acordada només entre els dos principals partits de l’oposició. 

El PNB també ha optat per no votar després que la Mesa hagi impedit que es votessin les seves esmenes sobre el dret a l’autodeterminació. En una nota de premsa els nacionalistes han lamentat que PP i PSOE hagin violgut aplicar la ‘llei de l’embut’ a la resta de formacions. 

Veto de Llamazares 

Gaspar Llamazares ha impedit amb el seu veto que es votessin els acords assolits ‘in vocce’ a última hora entre CiU, PSOE i PP.  Ho ha pogut fer perquè el reglament del Congrés estableix que un sol diputat pot impedir que es votin acords que no s’han presentat en temps i forma davant la Mesa. 

El portaveu de CiU a Madrid ha explicat que eren esmenes ‘tècniques’ i ha lamentat que el veto de Llamazares no es correspongui amb la ‘cortesia parlamentària’ que ha exhibit sempre CiU. 

En tot cas, segons Duran, aquestes millores es poden recuperar en el tràmit al Senat. Fonts de CiU han afirmat que la Federació no hagués variat la decisió de no votar encara que s’haguessin aprovat aquestes esmenes.