Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Per Carme-Laura Gil CDC no va tenir presència al discurs de Duran i Lleida en la investidura

L’exconsellera de CiU i membre de la direcció de CDC Carme-Laura Gil ha assegurat aquest dimarts, en un article al seu bloc, que Convergència no va estar representada en el discurs de Josep Antoni Duran i Lleida al Congrés dels Diputats durant el debat d’investidura de José Luis Rodríguez Zapatero com a president espanyol. Gil qualifica Duran de ‘regionalista’, tot i no dubtar que ‘la seva prioritat i primer compromís és, com digué, Catalunya’. Però ha afegit que ‘CDC no és regionalista’, perquè ‘en el seu magma interior bull el nacionalisme polític’. Gil ha dit que el discurs de Duran ‘no fou el que jo hagués volgut escoltar’, perquè ‘no hi havia la nació, perquè CDC no hi parlà’.

Redacció
Redacció 15/04/2008

Per l’exconsellera, ‘malgrat que en termes de política conjuntural Duran, en nom de CiU i Catalunya, hàbilment i seriosa obtingué la resposta política conjuntural buscada, no fou el seu discurs el que jo hagués volgut escoltar’.

Gil ha assegurat que Duran va tenir una actuació al Congrés dels Diputats ‘decorosa, preparada, seriosa’, tot dient que és ‘un polític atent, professional, que té cura de les formes i contingut del seu discurs’. ‘Recorda en les maneres un magnífic diputat català, el polític florentí li deien, com ell no és independentista, com ell és fred, asèptic, hàbil’, ha afegit.

L’exconsellera ha assegurat que, mentre escoltava Duran en els debats d’investidura de Zapatero, ‘constatava la seva coherència entre objectiu i discurs’ i ‘reafirmava’ el seu ‘allunyament del futur que UDC propugna’ per a Catalunya. Gil considera que Duran està ‘ancorat al catalanisme polític del segle passat, el que adoptà com a missió desenvolupar l’autogovern de Catalunya i la modernització d’Espanya’. A tall d’exemple, Gil ha remarcat ‘el plural emprat contínuament’ amb a ‘nuestra economía, nuestros problemas, de donde venimos’, que, segons la dirigent de CDC, provoca que ‘la nostra economia era l’espanyola, el país era Espanya i el plural era el col·lectiu on Catalunya es difumina’. Gil ha criticat que Duran parlés del ‘model de societat’ de CiU ‘per al conjunt espanyol’, ‘obviant que l’Espanya del segle XXI no és la del XX com no ho és tampoc Catalunya’. L’exconsellera considera que ‘Catalunya ja no té un projecte per a Espanya, ni Espanya el vol ni el necessita per a la seva fesomia moderna’.

La dirigent de CDC ha afegit que ‘el catalanisme polític d’ahir és el que el socialisme català d’avui ha adoptat com a propi’. ‘D’una banda, s’ha transformat en autonomisme o regionalisme en graus diversos amb el fonament comú que Catalunya forma part d’Espanya i l’acceptació més o menys convençuda de l’existència d’una nació cultural’, ha dit. De l’altra, ‘el nacionalisme polític és l’evolució natural d’aquell catalanisme, que troba la seva plenitud en la independència’.