Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

Pels productors catalans la nova Llei del cinema és ‘positiva i necessària’

El president de l’Associació de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), Xavier Atance, ha afirmat que la Llei del cinema aprovada aquest dimarts ‘no és una mala llei’. Segons el seu parer, el sector necessitava d’una llei que el regulés i en destaca la possibilitat de crear una xarxa de cinemes concertats dedicats a les produccions independents i catalanes. Atance també s’ha referit a la polèmica quota del 50% de pel·lícules doblades o subtitulades al català subratllant la coherència que suposa que un país amb dues llengües oficials disposi d’equitat lingüística en el terreny del doblatge. Tot i això el president de la PAC ha criticat la falta de concreció econòmica del text, que ara es tramitarà al Parlament.

Redacció
Redacció 12/01/2010

La nova llei del cinema que ha aprovat el Govern ha estat ben rebuda pels productors de cinema catalans. Així ho ha corroborat el president de l’Associació de Productors Audiovisuals de Catalunya ( (PAC), Xavier Atance, que considera necessària una llei que reguli el sector cinematogràfic català. ‘No és una mala llei, tot i que pot no agradar a tothom’

En aquest sentit, i referint-se a l’aspecte que ha generat més controvèrsia entre els exhibidors i distribuïdors, Atance considera que l’establiment d’una quota del 50% de pel·lícules doblades al català és una mesura lògica en un país que disposa de dos llengües oficials. ‘Es bo que la gent tingui oportunitats de veure pel·lícules en castellà i català’. No obstant això, el president de la PAC entén que la solució òptima seria apostar per l’exhibició en versió original ‘com es fa a molts països europeus’.

L’altre aspecte positiu que remarca del nou text és la possibilitat de crear una xarxa de cinemes concertats que apostin per l’exhibició de pel·lícules europees. Segons el president, una possibilitat que afavoriria la projecció i creació d’un cinema que fugi dels cànons comercials i que és ‘molt necessària’ per apostar per un determinat tipus de cultura.

Reclamacions

Però Atance també s’ha referit a aspectes menys mediàtics de la nova legislació. N’ha criticat la falta de concreció econòmica, sobretot per la incertesa que suposa el context de crisi actual. També ha mostrat dubtes en vistes a l’exigència que el 50% dels diners destinats al foment de produccions cinematogràfiques hagin de ser per produccions exclusivament catalanes. Al seu entendre, no està clar què passarà amb els diners en el cas que no s’arribi a assolir el percentatge. Atance advoca per primar les bones idees vinguin d’on vinguin.

Finalment ha reclamat més implicació de la Generalitat a l’hora de fer campanyes per promocionar el consum cinematogràfic. ‘Es tracta de considerar el sector com una indústria’, ha conclòs.

Relacionats