Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Pels afectats de l’incendi al Bages i al Solsonès de 1998 la sentència “ha fet justícia”

L’alcalde d’Aguilar de Segarra, Valentí Riera, ha dit que la sentència de l’Audiència de Barcelona que condemna Fecsa-Endesa a indemnitzar els afectats per l’incendi que l’any 1998 es va iniciar en aquesta població i que va cremar unes 20.000 hectàrees ‘ha fet justícia’. A l’espera d’aprofundir en el contingut de la sentència que ha fet pública aquest dijous l’Audiència de Barcelona, l’advocat que representa els interessos tant de l’Ajuntament com dels 25 afectats de municipis del Bages i del Solsonès (Pinós, Clariana de Cardener, Sant Mateu de Bages, Aguilar de Segarra i Cardona), Manel Busquet, l’ha qualificat de ‘perfecta’ i s’ha felicitat que les condemnes estiguin a l’alçada de les peticions que s’havien fet des de l’acusació.

Redacció
Redacció 11/01/2008

El Tribunal del Jurat de l’Audiència de Barcelona ha condemnat als exdirectius de Fecsa Agustín Lopez Rodriguez i Francesc Josep Archs a dos anys de presó cadascun per un delicte d’incendi forestal per imprudència greu per l’incendi que el juliol del 1998 va començar sota una estesa elèctrica a Aguilar de Segarra.

La sentència considera que el foc va iniciar-se pel mal estat d’aquesta instal·lació elèctrica i per això fa responsable la companyia responsable del manteniment, Fecsa, a indemnitzar amb uns 10.644.600 euros a uns 24 propietaris afectats per l’incendi.

A més, el tribunal també condemna dos veïns de Puig-reig, José Maria Fernandez Barons i Josep Maria Puig Oviedo, a un any de presó per un delicte d’incendi forestal ja que van provocar cinc incendis, que van afectar uns 20.000 metres quadrats al juliol del 1998 en diverses localitats del Berguedà i el Bages.

La sentència ha arribat gairebé deu anys després que es produïssin els fets. L’alcalde de l’Ajuntament d’Aguilar de Segarra, Valentí Riera, que es va personar com a acusació, ha dit que ‘s’ha fet justícia’ i ha remarcat que hores d’ara, el territori continua afectat pel foc. Segons ha dit, ‘no s’ha recuperat i trigarà anys a fer-ho’, tot i que l’impacte ‘de la negror del cremat’ ja no hi sigui i el rastre del foc es limiti a l’absència de vegetació.

De la seva banda, l’advocat dels afectats, Manel Busquet, ha assegurat que la sentència és ‘perfecte’ i com Riera, assegura que amb ella ‘s’ha fet justícia’. Busquet destaca que la decisió del tribunal coincideixi amb el veredicte del jurat, així com la importància de la sentència, per ser una de les primeres condemnatòries a directius de la companyia elèctrica i per ser la primera que s’emet partint d’un procés amb tribunal de jurat.