Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Pelegrí: “No pactarem a Madrid per ocupar el Govern de la Generalitat, està absolutament descartat”

El secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Maria Pelegrí, ha assegurat que CiU no farà un pacte a Madrid ‘per ocupar el Govern de la Generalitat’, una opció que a la federació nacionalista està ‘absolutament descartada’. En una entrevista, Pelegrí ha dit que ara mateix no hi ha cap pacte preestablert, però confia que CiU sigui ‘decisiva’ a Madrid per després de les generals. En aquest sentit, ha reclamat ‘respecte a Catalunya’ tant a PSOE com a PP com a ‘requisit’ perquè hi pugui haver algun acord. Pelegrí ha remarcat que UDC serà ‘respectuosa’ amb la decisió de CDC en relació amb el número dos de la llista per Barcelona i ha alertat que ‘la millor lluita contra la desafecció no és prometre la independència’.

Redacció
Redacció 02/01/2008

El número dos d’Unió Democràtica assegura que la formació afronta amb ‘optimisme’ i ‘entusiasme’ les eleccions generals del proper 9 de març. El president del Comitè de Govern, Josep Antoni Duran i Lleida, n’és el cap de llista, i Pelegrí creu que el seu lideratge, juntament amb el programa que presentarà la federació, pot fer que CiU sigui ‘decisiva’ a Madrid. Tot i això, es mostra prudent i recorda que abans caldrà veure els resultats.

Pelegrí ha deixat clar que serà després de les eleccions, un cop vistos els resultats, que CiU haurà de prendre la decisió de si entra o no a formar part d’un govern espanyol o quina ha de ser la fórmula de col•laboració. En tot cas, estableix un clar requisit tant al PSOE com al PP: ‘Catalunya ha de ser respectada’. Pelegrí creu que Zapatero no ha estat respectuós amb Catalunya, perquè ‘ha promès molt i després no ha complert res’. Pel que fa al PP, creu no tenen respecte per Catalunya quan presenten un recurs d’inconstitucionalitat contra l’Estatut.

A partir d’aquí, Josep Maria Pelegrí condiciona el suport de CiU a PSOE o PP a que aquests assumeixin el programa electoral de la federació nacionalista. En aquest seguit, ha assegurat que ‘no hi ha cap pacte preestablert amb ningú’ i ha fet una crida a la resta de forces polítiques perquè ‘no aprioritzin i no pressuposin pactes’.

Sobre com pot afectar la situació política a Catalunya els resultats de les generals, Pelegrí ha remarcat que ‘no seria lògic que nosaltres poguéssim formar part d’un govern de Madrid i que a Catalunya estiguéssim relegats a l’oposició, amb voluntat de ser amagada i destruïda’. Pelegrí ha remarcat que ‘si hi ha hagut un objectiu que ha unit el tripartit ha esta el de dinamitar, foragitar i menystenir a CiU’, una actitud que no podran mantenir si CiU ‘és decisiva a Madrid’.

A tall d’exemple, el secretari general d’Unió ha dit que la federació hauria de poder participar en les comissions bilaterals entre estat i Generalitat per al desplegament de l’Estatut, o en la negociació del finançament. Sí ha deixat clar que ‘mai CiU, ni particularment Unió, canviarà cromos a nivell d’estat i a nivell de Catalunya’, perquè ‘els governs es guanyen i es perden en unes eleccions’. En aquest sentit, ha assegurat que ‘no farem un pacte a Madrid per ocupar el Govern de la Generalitat, això està absolutament descartat, mai s’ha plantejat ni es plantejarà a CiU’.

El número dos de la llista

El secretari general d’Unió ha assegurat que el seu partit ‘serà respectuós’ amb la decisió que prengui CDC en relació amb el número dos de la llista per Barcelona a les eleccions generals. Convergència s’està debatent per si posa a la llista un candidat amb un perfil sobiranista, o un altre amb un perfil més moderat.

Pelegrí ha assegurat que Unió ‘vol les millors persones que hi hagi a CDC i a UDC a les llistes’, tot dient cal ‘ser capaços de destriar el que és el partidisme i interès personal legítims de la necessitat que la llista de CiU sigui la més ben valorada, la més capacitada i amb major potencialitat des del punt de vista de la seva actuació a Madrid en les circumstàncies que siguin’. Pelegrí ha expressat el ‘profund respecte’ al procés intern de CDC, tot mostrant-se ‘segur’ que triarà ‘les millors persones que considerin per anar a les llistes’, ja que ‘li interessa a CDC, a UDC i a CiU’.

La desafecció i la independència

En un altre ordre coses, Josep Maria Pelegrí ha alertat que ‘la millor lluita contra la desafecció’, tant de Catalunya respecte a l’estat espanyol com dels ciutadans cap a la política, ‘no és prometre la independència, sinó motivar a la gent perquè participi en política i perquè vagi a votar’. Així, ha advocat per la ‘pedagogia’, i no per ‘prometre coses que no es poden prometre i fer apostes a llarg termini que no sé si seran o no’. Pelegrí ha alertat que ‘generar expectatives com la independència és portar el poble a la frustració’.

Pelegrí ha assegurat que Unió defensa el dret a decidir perquè ‘un partit humanista no pot estar en contra ni rebutjar drets inherents a la persona’. A més, ha recordat que aquest dret no l’ha posat Mas sobre la taula, sinó que ‘UDC ve postulant-ho des de fa molts anys’. De tota manera, ha demanat ‘no confondre el dret a decidir amb la independència’.