Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Unió, disposada a entrar al govern d’Espanya si es compleix l’Estatut

El secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep M. Pelegrí, afirma que el PSC no pot demanar a CiU que formi part del govern de l’Estat si ‘aquest no reconeix Catalunya en la seva dimensió’.

Tot i que ha reconegut que la coalició, o almenys UDC, estarien disposats a formar part de la governabilitat d’Espanya ‘avui per avui no es donen les condicions’ necessàries per prendre la decisió. Unes condicions, ha afegit, que passarien pel compliment del nou Estatut i molt especialment l’acord sobre el nou finançament que ha de tenir Catalunya, així com per la posada en marxa de mesures concretes per afrontar la crisi.

Redacció
Redacció 13/10/2008

D’aquesta manera, Pelegrí ha respost en el decurs d’una entrevista a Catalunya Informació a la proposta feta pública aquest dissabte des de Girona pel secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, en què proposava a CiU entrar al govern de Madrid per ‘ajudar a afrontar la crisi’ i afavorir Catalunya en la negociació sobre el finançament.

Peregrí ha afegit que CiU ‘treballa per Catalunya des de qualsevol instància’ i s’ha mostrat segur que en cas que la coalició estigués governant o bé a Catalunya o bé a Madrid el tema del finançament estaria ‘amb tota seguretat molt ben resolt i d’acord amb el que estableix l’Estatut’.

El secretari general d’UDC ha afegit també que no creu que el PSC tingui avui per avui ‘suficient capacitat per influir en el PSOE’ i aconseguir que es canviïn les condicions del govern de l’Estat envers Catalunya.

‘No’ a la Casa gran

Pelegrí ha destacat també que cap militant de CiU ha de sentir-se ‘menystingut o gelós’ per les declaracions i elogis fetes pel PSC cap al líder de l’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, i que segons el seu parer ‘no amaguen cap voluntat d’ofendre a ningú’ ni de ‘dividir la federació’.

Pelegrí també ha refermat la posició del partit de no entrar a formar part del projecte de la ‘Casa gran del catalanisme’ defensat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) com proposava el sector crític El Matí d’UDC a qui ha recriminat, un cop més, de fer-se sentir només quan s’està a les portes d’un congrés en comptes de treballar dia a dia.

En aquest sentit, Pelegrí també s’ha mostrat contrari a la petició d’aquest sector crític de limitar els mandats en tant que considera que voler fixar els anys ‘no és una bona manera d’equilibrar ni l’acció ni l’eficàcia política’ d’un partit. En aquest sentit, ha defensat la continuïtat del lideratge de Duran i Lleida al capdavant d’UDC.

Sobre la futura sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut, Pelegrí ha fet una crida ‘al respecte’ de les administracions. Tot i que ha reconegut que una sentència del TC negativa a l’Estatut ‘marcaria un abans i un després’ en la relació entre Catalunya i Espanya, ha demanat que es deixi de ‘voler avançar situacions’ futures sobre el contingut de la sentència quan ara per ara no es tenen certeses.

El secretari general d’UDC ha destacat que quan hi hagi la sentència ferma serà el moment d’analitzar el seu contingut ‘des del major nombre de partits polítics possible per tal de decidir conjuntament quina ha de ser la millor reacció pensant en el millor per Catalunya’.