Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Els crítics d’Unió consideren que el partit ‘no pot dependre només d’una persona’

Carles Puigdomènech, el representant d’El Matí, el corrent crític d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), creu que existeix ‘una massa crítica mínima favorable’ a les tesis del corrent. Puigdomènech ha deixat clar que tot i haver estat rebutjades les seves altres mocions, que s’han votat com esmenes, El Matí ‘les continuarà defensant més enllà d’Unió en el futur’.

El líder dels crítics també ha apuntat, amb ‘la boca petita’ i als passadissos de l’hotel on es celebrava el 24è Congrés d’Unió, que hi ha ‘molta gent’ que li diu que dóna suport a El Matí. Puigdomènech no s’ha estalviat les crítiques a Duran i Lleida, assegurant que ‘un partit no pot dependre només d’una persona’.

Redacció
Redacció 20/10/2008

En concret, han estat rebutjades les propostes d’El Matí per limitar els mandats i les llistes obertes, per no entrar a formar part del govern espanyol, per un ‘govern d’unitat nacional’ si el Tribunal Constitucional retalla l’Estatut, i per entrar a formar part de la Casa Gran del catalanisme o trencar amb la federació de CiU.

El representant d’El Matí ha manifestat que la resta de mocions presentades per la corrent crítica han estat derrotades com era previsible. Sigui com sigui ha afirmat que la limitació dels mandats i llistes obertes ha estat rebutjada amb un 60% i això significa, al seu parer, ‘que hi ha una massa crítica mínima favorable a les tesis d’El Matí’. No obstant això, ha admès que no és suficient perquè s’hagin acceptat les seves mocions.

Puigdomènech ha mostrat la seva satisfacció perquè s’ha aprovat la moció d’El Matí referent al finançament, en la qual reclamava ‘defensar i mantenir l’aplicació dels criteris previstos al vigent Estatut, sense noves rebaixes ni renúncies’. En la moció s’apostava pel vot favorable o l’abstenció als pressupostos generals de l’Estat pel 2009 condicionat ‘a que aquests respectin íntegrament el que disposa l’Estatut tant pel que fa al finançament de la Generalitat com a les inversions de l’Estat’.

En aquest sentit, ha dit que El Matí surt del Congrés d’Unió igual de satisfet que ho estava abans, ja que el resultat ha estat el que sabien que seria. No obstant això, ha dit que si la votació fos secreta i no a mà alçada haurien tingut més suport. ‘Aquest vot fa que es manifestin menys les discrepàncies de molta gent’, ha afegit. Segons Puigdomènech, la direcció del partit controla molt bé el que ha de passar als congressos i és molt difícil remar en contra d’aquesta direcció.

‘Un partit no pot dependre només d’una persona’

El representant d’El Matí ha afegit que Josep Antoni Duran i Lleida és l’únic candidat d’Unió i, segons ha declarat, això no vol dir que el partit no pugui tenir i hauria de tenir més persones disposades a assumir el relleu en el futur. ‘Un partit no pot dependre només d’una persona’, ha sentenciat.