Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Pedro Sánchez truca al rei per mostrar-li suport per la xiulada rebuda però ignora els motius dels catalans i bascos

 (ACN).- El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha trucat aquest diumenge al matí al rei Felip VI per traslladar-li el seu suport després de la xiulada dels aficionats de Barça i Athlético de Bilbao cap a l'himne d'Espanya, just abans que comencés la final de la Copa del Rei. Segons fonts socialistes, Sánchez li ha detallat que el projecte del PSOE de regeneració política passa per prestigiar les institucions, com la casa reial i l'himne. En aquest sentit, el partit ha emès un comunicat per exigir respecte als símbols de l'estat i per rebutjar “els comportaments incívics”. “La convivència democràtica exigeix respectar els símbols, fins i tot per part de qui no se'ls sentin com a propis”, resolen.

Redacció
Redacció 31/05/2015

Els catalans i bascos no van xiular l’himne, van xiular un manera de fer les coses i el silenci real davant l’espoli i les injustícies que ell avala com a cap d’estat
 
Segons ha avançat el diari 'El País' i ha confirmat l'ACN, Sánchez ha trucat aquest diumenge al matí el rei per expressar-li suport i solidaritat per la xiulada a la Marxa Reial i per comunicar-li que la regeneració política que reclama el seu partit passa també per manifestar el respecte i prestigiar institucions com l'himne i la casa reial.

Hores després, el partit ha emès un comunicat en què reclama respecte cap als símbols de l'estat. Els socialistes rebutgen “els comportaments incívics” que van tenir lloc aquest dissabte en el marc de la Copa del Rei de futbol, afirmen sense assenyalar concretament la xiulada a l'himne. “La convivència democràtica també exigeix respectar els símbols, fins i tot per part de qui no se'ls sentin com a propis”, etziben.

Desprès de Rajoy i Sánchez tant sols queda esperar Pablo Iglesias i el seu “joc de trons”

Així, consideren que “les manifestacions de crispació i la falta de respecte només afegeixen tensions innecessàries a l'entesa per la qual aposten majoritàriament els ciutadans”. El comunicat conclou que “tan lliure” ha de ser el sentiment nacional de qualsevol ciutadà “com exigible” el respecte cap als símbols que marca la llei. 

La trucada de Pedro Sánchez i el comunicat del PSOE arriben després de la condemna del govern espanyol després del partit. El mateix dissabte l'executiu de Mariano Rajoy en va criticar “els atacs contra els símbols que representen el conjunt dels espanyols, a la democràcia que els empara i a la convivència que comparteixen”. L'executiu espanyol va considerar que “qualsevol manifestació d'intolerància és sempre reprotxable” i indicava que encara ho és més “quan es busca la repercussió pública aprofitant un espectacle esportiu” . A més, La Moncloa va anunciar que convoca per aquest dilluns la Comissió Estatal contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport per denunciar els fets i proposar sancions