Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Patxi López vol governar en solitari al País Basc

El candidat del Partit Socialista d’Euskadi (PSE), Patxi López, ha afirmat avui en roda de premsa que la seva intenció és governar en solitari al País Basc. López ha carregat durament contra el Partit Nacionalista Basc (PNB) a qui ha advertit que ‘el país no és seu’ i que ja han governat durant molts anys i que ‘no passa res’ perquè passin a l’oposició. Per governar en solitari el socialista necessitarà els vots del Partit Popular (PP) i UPiD, el partit de Rosa Díez, per a ser investit lehendakari. Ambdós partits ja han anunciat el seu suport a López, per tal de permetre un canvi de govern a Euskadi. D’aquesta manera Patxi López pren la mateixa opció que va adoptar Zapatero al Govern espanyol. Justament, aquest serà el problema, ja que tant el PNB com Convergència i Unió (CiU) ja han manifestat que, si això passa, retiraran el seu suport al Congrés. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en canvi, considera que els seus vots a Madrid es veuran revaloritzats.

Redacció
Redacció 03/03/2009

Patxi López, entenent que les converses encara no s’han iniciat i encara és d’hora per pronosticar quin serà el futur del govern basc, i ha tornat a repetir que buscaran ‘els suports necessaris’ però afegint que ‘pot ser un govern socialista que busqui acords per tirar endavant les mesures que necessita aquest país’, i amb el model que els socialistes es sentirien ‘molt còmodes’.

El candidat socialista ha advertit al PNB que ‘no accepta cap amenaça d’altres partits perquè el país no és seu’, responent a l’estratègia dels nacionalistes, que segons López, s’ha basat en predicar la por a la inestabilitat si el PNB no està en el govern, i ha aconsellat als nacionalistes que ‘han de començar a assumir que són un partit més’ i que ‘també s’ha de saber estar a l’oposició’. López ha afirmat també que, amb un govern socialista el País Basc tindrà estabilitat i ha assegurat al mateix temps que la pretensió dels socialistes no és només la de buscar el consens amb altres forces polítiques, sinó també amb sindicats i altres institucions ‘per ser més forts’.

Malgrat tot, López ha assegurat que el seu partit respectarà els torns, entenent que la força més votada ha estat el PNB i que és al partit nacionalista a qui li correspon iniciar les converses amb altres forces polítiques per intentar formar un govern. El líder socialista ha assegurat també, que parlaran amb totes les forces polítiques i començaran amb el PNB, en una reunió que podria tenir lloc aquesta mateixa setmana. La comissió negociadora dels socialistes la formaran els secretaris territorials, José Antonio Pastor, Iñaki Arriola i Txarli Prieto, el secretari d’organització, Rodolfo Ares, i el president del PSE, Jesús Eguiguren.

D’altra banda, López també ha advertit al PNB que no intenti deslegitimar els resultats electorals emparant-se en l’absència de les llistes prohibides de l’esquerra abertzale radical, ‘perquè això seria molt perillós’. El candidat socialista ha recordat que Aralar podrà defensar al Parlament la independència i la territorialitat i s’ha felicitat per l’auge d’aquest grup polític’que s’ha desmarcat de la violència d’ETA’ , perquè els resultats electorals han demostrat que ‘l’abertzalisme que justifica la violència està en les seves hores més baixes’.