Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

París, Londres i Reus, el jazz català va de gira per Europa

Les ciutats de París, Londres i Reus protagonitzen el mes de juny una gira europea de jazz, que comença aquest dilluns a la capital francesa. Amb el lema ‘Catalan jazz on tour’ 08‘, sis formacions del Principat actuaran al Sunset-Sunside de París, el Piazza Express Jazz Club Soho de Londres i la sala La Palma i la plaça del Castell de Reus. Els grups escollits són Gorka Benítez Quartet, Triphasic, Jordi Berni Trio amb Santi de la Rubia, el trio de Perico Sambeat, Sergi Sirvent & Xavier Maureta i Xavier Dotras Trio.

Redacció
Redacció 09/06/2008

La gira europea de jazz català s’enceta aquest dilluns al doble local Sunset-Sunside de París, al carrer dels Lombards on es concentren la majoria de sales per escoltar aquests sons a la capital francesa. Hi intervenen el Gorka Benítez Quartet, del saxofonista bilbaí afincat a Barcelona, i el grup Triphasic, que reuneix l’heterodoxe Llibert Fortuny amb el baixista nord-americà Gary Willis, acompanyats pel bateria David Gómez.

El dimarts, actuen, d’una banda, el pianista Jordi Berni i el seu trio, al qui s’hi afegeix el jove saxofonista tenor Santi de la Rubia, i, de l’altra, un trio amb Perico Sambeat, el contrabaixista Javier Colina i el bateria Marc Miralta.

Els mateixos músics de dimarts a París es traslladen, dimecres, al Pizza Express Jazz Club Soho de Londres. El dia abans, al cèntric barri londinenc hauran passat per l’escenari l’encontre del pianista Sergi Sirvent i el bateria Xavier Maureta i el Trio del pianista Xavier Dotras. A la seva vegada, el Xavier Dotras trio serà el 12 de juny a la plaça del Castell de Reus. El 14 de juny, el torn a la sala La Palma d’aquesta ciutat correspondrà al Gorka Benítez Quartet, completats per la formació internacional The Derringer Band. I, finalment, el 21 de juny, Triphasic tancarà la gira a la mateixa sala juntament amb Soul Machine, una altra formació internacional.

Del jazz més clàssic als experiments amb electrònica de Llibert Fortuny, passant per la fussió flamenca de Perico Sambeat i les noves promeses catalanes, el ‘Catalan Jazz on Tour’08’ pretén exportar la música que es fa al Principat, després d’un primer cicle de concerts organitzats l’abril de l’any passat al Duc de Lombards parisenc.

La iniciativa corre a càrrec de l’Institut de les Indústries Culturals de la Generalitat (ICIC) i, a l’etapa parisenca, s’aprofitarà per reunir al Sunside (la primera planta del Sunside) a professionals del circuit a França, amb la presència del director artístic del Mercat de Música Viva de Vic, Lluís Puig. Part dels músics presents en aquesta gira apareixen també al disc recopilatori ‘Jazz de Catalunya 2007’, editat per l’ICIC com a promoció a l’exterior i que va ser encarregat al crític de jazz Juan Claudio Cifuentes.